KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞINDA (KOAH) FORMOTEROL VE SALMETEROLÜN BRONKODİLATÖR ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - TUNÇ, ALİ (Fırat Üniveristesi, 1998)
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan 19 erkek hasta üzerinde, uzun etkili inhaler p2 agonist olan formoterol (F) (12 ng) ve salmeterol (S)'ün (50 \ıg) oluşturdukları bronkodilatör etkiler, 720 dakika (12 saat) boyunca birbirleriyle ve plasebo ile karşılaştırılarak araştırıldı. Hastalar, hava akımı obstrüksiyonunda parsiyel reverzibilite (200 pjg salbutamol inhalasyonundan 15 dakika sonra FEV! değerlerinde bazale göre en az %10 veya 160ml'den fazla artış) gösteren ve % FEV^ değerleri beklenenin %50'sinin altında, ancak 500 ml'den az olmayan olgulardan seçildi. F, S ve plasebo, üç ayn test gününde bazal spirometrik değerler elde edildikten sonra kuru toz inhalatörü ile uygulandı. Spirometrik ölçümler ilaçların verilmesinden sonraki 5,15, 30, 60, 120, 180, 240, 360, 480, 600 ve 720. dakikalarda tekrarlandı. Test ilaçlarının etki derceleri FEVı, FVC, FEF%25-75 ve PEFR spirometrik parametreleri üzerinde oluşturdukları değişiklik düzeyleriyle karşılaştırıldı. F ve S, FE\Aı üzerinde bazal değerlere ve plaseboya göre, 12 saat boyunca tüm zaman dilimlerinde çok ileri derecede anlamlı artışlar oluşturdu (p<0.001). F'ün başlangıç değerlerine göre en az %1 5 düzeyinde artış sağlayan bronkodilatör etkisi 15. dakikada, S'ün ise 30. dakikada başladı. F uygulanmasında pik bronkodilatasyon 60., S'de ise 120. dakikada oluştu. F, FVC ve PEFR parametrelerinde 720. dakika hariç tüm zaman dilimlerinde anlamlı artış oluştururken; S, tüm zaman dilimlerinde anlamlı artış oluşturdu (p<0.001). Küçük hava yollarındaki hava akımı göstergelerinden biri olan FEF%25-75'de her iki ilaç ile anlamlı artışlar elde edildi (p<0.001). Bu bulgular ışığında uzun etkili inhaler (3* agonistler olan F ve S'ün parsiyel reverzibl KOAH'lı hastalarda benzer seviyelerde etkili ve uzun süreli bronkodilatasyon sağladıktan, F'ün etkisinin ve pik bronkodiladör etkisinin daha hızlı geliştiği sonucuna varıldı. 47
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Chest Diseases