ELAZIĞ İLİ VE ÇEVRESİNDE YETİŞEN SU TERESİ (NASTURTİUM OFFİCİNALE R.BR.)'NİN BAZI BİYOKİMYASAL BİLEŞENLERİNİN BELİRLENMESİ - YILMAZ, SERDAR MURAT (Fırat Üniveristesi, 2024)
Kara bitkilerinin yanında su bitkileri de insan beslenmesi açısından önemlidirler. Bunlardan biri olan Su teresi, sindirim ve böbreksağlığını korumak, vücuttaki toksinleri temizlemek, kanser hücrelerinin gelişimini engellemek amacıyla da kullanılmaktadır. Yapılan literatür taramasında Türkiye'de Su teresinin kök, gövde ve yaprak kısımlarının farklı çözücüler(su,etanol ve su+etanol) kullanılarak biyokimyasal içeriğinin araştırıldığı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, Brassicaceae familyasına ait yarı sucul bir bitki olan, Su teresi ( Nasturtium officinale R. Br.)'nin farklı kısımlarının (kök, gövde ve yaprak) su ve etanol gibi çözücüler kullanılarak antioksidan kapasitesi, toplam fenolik madde miktarı, yağ asidi ve vitamin içeriği belirlenecektir. Çalışma 2023- 2024 yılları arasında yürütülecektir.

In addition to land plants, aquatic plants are also important for human nutrition. Watercress, one of these, is also used to protect digestive and kidney health, cleanse the body of toxins, and prevent the development of cancer cells. In the literature review, it was determined that the root, stem and leaf parts of watercress in Turkey were used in different solvents (water, ethanol and water + ethanol). No study has been found to investigate its biochemical content using The aim of this study is to examine the species belonging to the Brassicaceae family. Different parts (root, stem and leaf) of Watercress (Nasturtium officinale R. Br.), a semi-aquatic plant, are produced as water and ethanol. Antioxidant capacity, total phenolic substance amount, fatty acid and vitamin content will be determined using solvents. Study It will be carried out between 2023 and 2024.
The determination of some biochemical components of watercress (Nasturtium officinale R.BR.) growing in elaziğ province and surroundings
Keywords: Biyoteknoloji