HAZAR GÖLÜ'NÜN DSİ EĞİTİM TESİSLERİ İLE GEZİN BELDESİ ARASINDA KALAN KISMIN KIYI (LİTTORAL) ALGLERİ VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ - ALP, MEHMET TAHİR (Fırat Üniveristesi, 2002)
Doktora Tezi HAZAR GÖLÜ'NÜN DSİ EĞİTİM TESİSLERİ İLE GEZİN BELDESİ ARASINDA KALAN KISMININ KIYI (LİTORAL) ALGLERİ VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ Mehmet Tahir ALP Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı 2002, Sayfa 129 Bu araştırmada Hazar Gölü'nün DSİ Eğitim Tesisleri'nden Gezin Beldesi'ne kadar olan kısmının kıyı (litoral) algleri ve mevsimsel değişimlerinin belirlenmesi amacıyla 5 istasyon belirlenmiş ve bu istasyonlardan ocak-aralık 2000 telinleri arasında fitoplankton ve fitobentoz örnekleri alınarak incelenmiştir. Bu araştırma süresince Bacillariophyta' ya ait 70, Chlorophyta' ya ait 14 ve Cyanophyta' ya ait 6 takson olmak üzere toplam 90 takson belirlenmiştir. Diyatomeler (Bacillariophyta), gerek takson sayısı gerekse fitoplankton ve fitobentoz içerisindeki ortaya çıkış sıklıkları ve birey sayılan bakımından Hazar Gölü' nün araştırılan kısmının en önemli algleri olmuştur. Diyatomeler dışında fitoplankton ve fitobentoz içerisinde yalnızca yeşil (Chlorophyta) ve mavi-yeşil alg üyelerine rastlanmıştır. Fitoplanktonda kaydedilen takson sayısı epilitik, epilitik ve epipsammik topluluklar içerisinde kaydedilen taksonlara oranla daha fazla olmasına rağmen, alglere ait en yüksek birey sayılan epilitik topluluk içerisinde kaydedilmiştir. Kimyasal ve biyolojik verilere bağlı olarak gölün trafik düzeyi değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Fitobentoz, Fitoplankton, Hazar Gölü, Elazığ.

n ABSTRACT Ph.D. Thesis ALGAE AND THEIR SEASONAL VARIATIONS IN THE LITTORAL AREA (BETWEEN DSİ EDUCATION CAMP AND GEZİN SETTLEMENT) OF ]UKE HAZAR Mehmet Tahir ALP Fırat University Fen Bilimleri Enstitüsü Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture 2002, Page: 129 In this study, species composition of phytoplankton and phytobethos and their seasonal variations were investigatedra samplestaken from five sampling stations in the littoral region (between DSİ education camp and Gezin settlement) of lake Hazar, between January and December 2000. A total of 90 taxa belong to Bacillariophyta (70 taxa), Chlorophyta (14 taxa) and Cyanophyta (6 taxa) were identified trhoughout the study. Of all, Bacillariophyta was the most conspicuous algal grup in terras of number of taxa both in phytoplankton and phytobethos followed by Chlorophyta and Cyanophyta. Diatoms were also the most noticable in their occurence in almost every season with higher cell numbers Ihan other algal groups. Diatoms (Bacillariophyta), in terms of txon numbers occurence in phytoplankton and phytobenthos and individual numbers of diatoms in epilithon were by far higher than those recorded epipsaramon and phytoplankton. Green and Blu-green algae occured generally during summer and early autum. However growths of these algae were more noticable in summer. Correlation between growths of algae and physical and chemical features of the Littoral region littoral region studied appared to be complex. Trophic level of the lake was discussed according to chamical and biological features of the studied region of the lake. Anahtar Kelimeler : Phytoplankton, Phytobenthos, Lake Hazar, Elazığ.
Algae and their seasonal variations in the littoral area between DSI education camp and Gezin Town of lake Hazar
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products