İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDE SORDUKLARI SORULAR İLE ÖĞRETMENLERİN VERDİKLERİ CEVAPLARA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - ZENGİN, ERDAL (Fırat Üniveristesi, 2017)
Ahlak, düşünebilen bir varlık olan insanoğlunun yaşamını düzenlemesine destek olan ve onu huzura kavuşturan bir kaynaktır. Ahlaki eğitimin verildiği kurumların başında gelen okullar, çocuğun olgunlaşmış bir ahlaki şahsiyete ulaşmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Okul ortamında öğretmenlerin, eğitim süreci içerisinde bireyi aktif olarak işe koşup onların dini ve ahlaki konular ile alakalı olan sorularını seviyelerini göz önünde bulundurarak açıklaması büyük önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı; ilkokul öğrencilerinin din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde sordukları sorulara ve öğretmenlerin bu sorulara verdikleri cevaplara ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemektir. Araştırma bilimsel araştırma yöntemlerinden biri olan nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tasarlanmış olup, nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji/phenomenology) deseni kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, birleştirilmiş sınıflarda görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin ve din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda çocukların daha çok Allah ile ilgili, cennet-cehennem ve melekler ile ilgi sorular sorduğu ve bu soruları cevaplandırırken öğretmenlerin daha çok somut ve günlük hayattan örnekler verdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenler, öğretim sürecinde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin saatinin arttırılması gerektiğini ve bu dersin daha erken kademelerde verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Bununla birlikte öğretmenler, çocukların ön yargılarla okula geldiğini ve dersin öğretim süreci içerisinde bu ön yargıları düzeltmede çeşitli sorunlar yaşandığını belirtmişlerdir.

Morality is a resource that supports and regulates the life of human as a being capable of thought. The schools which are the leading institutions of ethical education have played an important role in reaching the child with a mature moral personality. Within the training process it is very important for teachers to activate their students in the learning process and to explain their questions related to religious and ethical issues, taking into account their levels. The purpose of this research is to determine teacher opinions on primary school students' questions and teachers' answers to these questions in the course of religious culture and ethics. The research was designed based on the qualitative research approach which is one of the scientific research methods and the pattern of phenomenology (phenomenology) which is one of the qualitative research designs was used. As a result of the research, in the opinion of the class teachers who are working in the multigrade classes and the teachers of religious culture and ethics teachers, children were asked more questions about God, about heaven, hell and angels, and teachers gave more concrete and everyday samples while they answered these questions. In addition, teachers expressed that the time of religious culture and ethics lesson should be increased during the teaching process and this lesson should be given earlier. However, the teachers stated that the children were attended with prejudices and that there were various problems in correcting these prejudices during the course.
Teachers' views on the questions asked by primary school students and the answers given by teachers in the religious culture and ethics course
Keywords: Eğitim ve Öğretim