KÜTÜB-İ TİS'A BAĞLAMINDA ZİYNET İLE İLGİLİ HADİSLERİN TESBİTİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - TANYILDIZI, EMİNE MUZ (Fırat Üniveristesi, 2009)
Günümüzde hâla tartışmalı olan birçok konu bulunmaktadır. Bu konulardan ziynet ve süs ile ilgili olanlarını ?Kütüb-ü Tis'a Kapsamında Ziynet Hadislerinin Tesbiti ve Değerlendirilmesi? adlı çalışmamızda inceledik. Konumuzun çok geniş olması sebebiyle, konu temel hadis kaynakları olan ?Kütüb-ü Tis'a? çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Bu doğrultuda yaptığımız çalışma dört bölümden oluşmaktadır.Birinci Bölümde, kadın ve erkek kıyafetleri, ipek giyinmenin ve altın yüzük kullanmanın erkekler için mekruh oluşu, altın ve ipeğin kadınlara helal oluşu, peruk takma, döğme yaptırma gibi konular incelenerek, bu konulardaki sorunlar açıklığa kavuşturulmuştur.İkinci Bölümde, evlerimizde kullandığımız mutfak eşyalarından, yatak eşyalarından ve perdelerden bahsedilmiş, altın ve gümüş eşya kullanmanın yasak oluşu, insan ve hayvan suretli perde ve yatak eşyalarının kullanılmasının uygun olmadığı belirtilmiştir.Üçüncü Bölümde, savaş eşyalarından, yasaklanan müzik aletlerinden ve camilerde ziynet eşyası olarak kullanılan mihrap ve minberden bahsedilmiştir.Dördüncü Bölümde, Ziraatta, Hayvancılıkta ve Avcılıkta kullanılan ziynet eşyaları ele alınarak incelenmiştir.Çalışmamız Sonuç, Bibliyografya ve Ekler kısmıyla sona ermektedir.Yaptığımız bu çalışmanın Ziynet Eşyaları konusundaki problemlere cevap teşkil edeceğini düşünüyoruz.Anahtar Kelimeler: Ziynet, Süs, Altın, Peygamber.

Currently there are stil a lot of controversial topics. We?ve examined those related with jewelry and ornaments in our study ? The Determination and Evaluation of the Hadiths related with Jewelries within the context of Kutub-u Tis?a?. The topic is restricted within the context of the basic hadith resource ? Kutub-u Tis?a? because it is exhaustive. Thus, our study consists of four sections.Clothes of men and women were examined in the first section, as wearing silk clothes and having golden rings was conceived as adominable for men, it was a percept that silk and gold were halal for women. Topics like wearing wigs and tattoos were in addition examined to clarify related problems.The kitchen items, bedroom items, and curtains we?ve got in our houses were mentioned in the second section. It was noted that golden and silver items were forbidden, that curtains and bedroom items with human and animal figures were disapproved.Warfare weapons, forbidden music instruments, and altars and pulpits used as ornaments in mosques were the topic of the third section.Ornaments used in the agriculture, stockbreeding, and hunting were examined in the fourth section.Our study ends with Result, Bibliography, and Appendix.We believe that our study is a solution for problems related with jewelry and ornaments.Key words: Jewelry, Ornament, Gold, Prophet.
The determination and evaluation of the hadiths related with jewelries within the context of Kutub-i Tis'a
Keywords: Din