Mitolojik konulu bir halk hikâyesi "Leylâ ile Mecnûn Hikâyesi" merkezinde yıldıza dönüşüm - Senocak, Ebru (My University, 2010)
Tarihin ilk dönemlerinde tabiat ile iç içe yaşayan insanoğlu, günlük yaşantılarının büyük bir kısmını gökyüzü cisimleri ve tabiat hâdiseleri ile düzenlemeye çalışmıştır. Böylece Gök Tanrı dinine bağlı olarak yaratılış, doğum, ölüm, vb. gibi konularda pek çok halk inanışı meydana gelmiştir. “Leylâ ile Mecnûn” hikâyesinin varyantlarında geçen “sonuç” olay halkasındaki “Kahramanların yıldız olarak gökyüzüne yükselmeleri”ne bağlı olarak hazırladığımız çalışmada, başta Leylâ ile Mecnûn hikâyesi olmak üzere, diğer anlatmaya dayalı türlerde yıldız ile ilgili inanışlar ve yıldıza dönüşüm sebepleri araştırılarak hikâyenin mitolojik konulu halk hikâyeleri içerisindeki yeri tespit edilecektir.
Keywords: Mitoloji; sembolizm; tasavvuf; halk hikayeleri; yıldız; halk inanışları; leyla ile mecnun; mitolojik motifler