İlkokul Yöneticilerinin Dağıtılmış Liderlik Dü-zeyleri - Gökyer, Necmi; Yılmaz, Gülden (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı dev-let okullarından ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre, yöneticilerin dağıtılmış liderlik düzeylerini belirlemektir. Bu araştırma tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim öğretim yılında, Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilkokullarda görev yapan toplam 2200 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklemini ise, basit tesadüfi ör-nekleme yolu ile belirlenen toplam 251 sınıf öğretmeni oluş-turmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Özkan ve Çakır (2017) tarafından geliştirilen “Dağıtılmış liderlik” adlı öl-çek kullanılmıştır. Bağımsız gruplar için t-Testi, bazı değişken-ler için görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmış-tır. Yöneticilerin dağıtılmış liderlik düzeyleri; formal yapı, amaç birliği, işbirliği ve güven, sorumluluk paylaşımı, teşvik ve giri-şim alt boyutlarında ve ölçeğin tamamında katılıyorum olarak saptanmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi