ELAZIĞ'DA ÜRETİLEN SÜTLERDE AFLATOKSİN M1 DÜZEYLERİNİN HPLC İLE ARAŞTIRILMASI - BAYGELDİ, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2017)
Günlük hayatta tükettiğimiz birçok gıda ürününde; uygunsuz koşullarda üretim veya muhafaza şartlarına bağlı olarak, tek hücreli mantarlar tarafından üretilen ve mikotoksin adı verilen toksinler bulunmaktadır. Bunların en önemlilerinden biri olan Aflatoksinler; vücuda alınma dozuna bağlı olarak toksik, mutajenik, terotojenik ve kanserojenik etkilere neden olmaktadır. Bu çalışmada; Elazığ merkez ve merkeze bağlı 22 köyde üretilen sütlerde, insan sağlığı açısından güçlü toksik etkiye sahip olan Aflatoksin M1 düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elazığ ilinde faaliyet gösteren 30 süt üretim işletmesinden elde edilen toplam 60 adet süt numunesi, tek kullanımlık temiz kaplarda ve soğuk zincirde taşınmak suretiyle, Elazığ İl Gıda Kontrol Laboratuvarına getirilerek burada HPLC aracılığıyla Aflatoksin M1 düzeyi yönünden analiz edilmiştir. Yapılan analiz neticesinde 60 adet çiğ süt numunesinin 16 (%27) tanesinin AFM1 içermediği, 36 (%60) tanesinin yasal sınırlar içinde AFM1 içerdiği ve geri kalan 8 (%13) tanesinin ise yasal sınırların üstünde AFM1 içerdiği tespit edilmiştir.

Harmful toxins are known as mycotoxins is produced by single-celled fungi and produced in a lot of food consumed in daily life depends on production or storage conditions under unfavorable conditions. Aflatoxins; one of the most important of these, cause toxic, mutagenic, teratogenic and carcinogenic effects depending on the dosage . The aim of this study is determine the levels of aflatoxin M1 in the milk samples produced in the Elazığ and its 22 villages. A total of 60 milk samples obtained from 30 milk production operations operating in Elazığ province were brought to Elazığ Provincial Food Control Laboratory by carrying them in disposable clean cups and cold chain and analyzed here by HPLC in terms of aflatoxin M1 level. As a result of analysis, it was found that 16 (27%) of the 60 raw milk samples did not contain AFM1, 36 (60%) contained AFM1 within the legal limits and the remaining 8 (13%) contained AFM1 above legal limits.
The determination of aflatoxin M1 levels in milk BY HPLC samples produced in Elaziğ
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji; Veteriner Hekimliği