Kaplamalı Terminal Blok Ucunda Tasarımsal Değişim Yapılarak Mekanik Özelliklerinin Araştırılması - Onan, Mert; Topkaya, Ahmet Celal; Oksuztepe, Eyyup (My University, 2022)
Otomotiv ve beyaz eşya sektöründe kullanılan bakır alaşımlarının iletkenlikleri yüksek olmasından dolayı terminal olarak tercih edilmektedir. Bakır alaşımlarının düşük kontak direnci, yüksek mekanik dayanım için uygun tasarım seçimi önemli hale gelmektedir. Bakır alaşımın kaplanması neticesinde iletken terminalin akım geçiş seviyesi ve yüzeyde korozyondan koruyan film oluşumu geliştirilmektedir. Bu çalışma da amaç CuNiSiP malzemeden imal edilecek PCB terminallerinin kontak kuvvetlerine göre optimize etmek ve altın kaplamalı olarak üretmektir. Yapılan Sonlu Elemanlar Analizleri ile farklı kontak çapı ve ağız boşluğu parametrelerine göre kontak kuvvetleri hesaplanmıştır. Tasarım sonrası ürün kontak noktalarında yüzey pürüzlülüğünün düşük olduğu ölçülmüştür. Kesme bölgesindeki yüzey pürüzlülük verileri devir sayısına bağlı olarak prototip üretim sonrası tekrar kıyaslanmıştır. Terminal ucu hassas bölgesinde Elektron Mikroskobisi ile karakterize edilmiştir. Karakterizasyon sonrası altın kaplanan bölgelerin kaplama kalınlığı min. 0.8 µm X-ray cihazında ölçülmüştür. Üretilen PCB terminalinin kontak kuvvetlerinin gereksinimleri karşıladığı deneysel olarak ispatlanmıştır.
Keywords: Terminal; CuNiSiP; Altın Kaplama; Sonlu Elemanlar Analizi; Mekanik Özellikler