Kuzeydoğu Akdeniz’de yakalanan kütük balığı (Hoplostethus mediterraneus)’nın boy-ağırlık ilişkisi - Basusta, Asıye; Başusta, Nuri; Buz, Kağan; Girgin, Hülya; Dağ, Nurcan (My University, 2016)
Bu çalışma Kuzeydoğu Akdeniz'de yakalanan ve kütük balığı olarak bilinen Hoplostethus mediterraneus türünün total boy-ağırlık ilişkilerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Kütük balığına ait toplam 380 örnek (143 dişi-237 erkek) ticari trol teknesi ile uluslararası sularda yapılan avcılıkta yaklaşık 200-380 m derinliklerde hedef dışı tür olarak elde edilmiştir. Yakalanan balıkların total boy ve ağırlıkları sırasıyla dişilerde 6,4-15,2 cm, 3,4-43,8 g ve erkeklerde 6,5-12,3 cm, 3,4-23,7 g olarak bulunmuştur. Kütük balığına ait total boy-ağırlık ilişkileri tüm bireylerde W=0,013*L2.9841, r2=0,9493 ve SEb=0,039, dişi bireylerde W=0,0128*L2.9929, r2=0,9388 ve ve SEb=0,068, erkek bireylerde W=0,0131*L2.9827, r2=0,9446 ve SEb=0,047 olarak bulunmuştur. H. mediterraneus türünün b değerine göre erkek, dişi ve tüm bireylerde izometrik büyüme gözlenmiştir (t-test: P > 0,05)
Keywords: Balıkçılık; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi; Zooloji