SANTRİFÜJLEME İLE ÇAMURUN SUSUZLAŞTIRILMASI - ÖZBEK, SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEK LİSANS TEZİ SANTRİFÜJLEME İLE ÇAMURUN SUSUZLAŞTIRILMASI Selçuk ÖZBEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 35 Çamur arıtma ve uzaklaştırma; arıtma tesisi yatırım ve işletme maliyetlerinin yaklaşık olarak yansım oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalarda şartlandırma işleminin kimyasal maddelerle yapılması durumunda çamurların sularını daha kolay verdiği görülmüştür. Kimyasal olarak şartlandırma yapılması halinde kimyasal maddenin optimum dozunun belirlenmesi en önemli hususlardan biridir. Optimum polielektrolit dozunun belirlenmesinde, karıştırma şiddeti ve süresi önemli faktörlerdendir. Bu çalışmanın amacı, santrifüjlerle etkili susuzlaştırma yapabilmek için uygun koşulların ve optimum polielektrolit dozunun belirlenmesidir. Bu konuda kullanılan çok sayıda tayin metodu bulunmaktadır. Kapiler emme süresi (CST) ve filtrasyon süresi sıkça kullanılan metodlardandır.Kapiler emme süresinin belirlenmesi, çamurdaki suyun boşluklu bir filtre kağıdı üzerinde yer çekimi ektkisiyle dairesel olarak yayılması esasına dayanır. Belirli iki nokta arasında geçen süre kapiler emme süresidir. Filtrasyon süresi tayini ise, çamura vakum uygulanarak filtre edilebilirlik özelliği ile belirlenmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda artan polielektrolit dozajının belli bir değere kadar kapiler emme süresi ve filtrasyon süresi değereni azalttığı görülmüştür.Daha sonra bu düşüş artış siklini almıştır. Anahtar Kelimeler: Santrifüj, Susuzlaştırma, Kapiler Emme Süresi, Filtrasyon Süresi.
Dewatering of sludge by centrifugal
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering