KUR'AN'DA SELAM KAVRAMININ SEMANTİK ANALİZİ - TOLAN, MUHAMMET BİLAL (Fırat Üniveristesi, 2006)
Müslümanlar için Kur'an ve onun sunduğu sosyal zihniyet dünyası hiç şüphesizki çok önemlidir. Bu nedenle çalışmamız, Kur'an'da selam kavramının semantikanalizini içermektedir. Selam bir tahiyye ve iltifattır. Selam bilinçli bir etki olmaksızınuyarıcı etki yapan bir kelimedir.Selam kavramı, selamet, kurtuluş, maddi ve manevi her türlü zararlardan,kötülüklerden uzak kalma, dünyevi musibetlerden ve ahiret azabından kurtulmaanlamlarını topluca ifade eden bir terimdir. Bu kavram Kur'an'da, ?tahiyye,selamet/kurtuluş, barış, cennet, dua, Allah? anlamlarında kullanılmaktadır. Selamlaşmavahiy öncesinde farklı lafız ve anlamda kullanılırken vahiyden sonra ?selâmunaleyküm? şekline dönüşmüştür.

For Muslims, Qor?an its social mentality is very important. So, we have madesemantic analizes the word of ?salam? that include in the Qor?an. Salam is a tahiyyahand courtesy. When it has not effect consciliously it effects on warnly.Word of the salam is mean that saving from the torment of the ahirah andunpleseant of world, purness, salvation, be pure of the material and immaterial things.So if we continion to explain: word of the salam in the Qor?an is mean that ?tahiyyah,be pure, peace, paradise, salvation and Allah?. Before prophet time the word of themeeting has different means in the between people but after prophet it changed as?salamun alaykum?.
Semantic analize concept of the salam in the Qor'an
Keywords: Din