SPOR YÖNETİCİLİĞİNDE KALİTE FONKSİYON GÖÇERİMİ YAKLAŞIMI: YÖNETİCİ ÖZELLİKLERİ VE VİZYONU ÇERÇEVESİNDE BİR ANALİZ - Batmaz, Hüseyin Çağdaş; Murathan, Talha; Genç, Fatih Ahmet (İnönü Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, Spor Yöneticiliği lisans bölümü öğrencilerinin ideal yöneticiye ilişkin beklenti ve taleplerini belirlemek ve bu beklentileri teknik gereksinimlere dönüştürerek analiz etmek amacıyla Kalite Fonksiyon Göçerimi yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrenci odaklı bir yaklaşım benimsenmiş ve yönetsel yeterliliklerin öğrenci ihtiyaçları doğrultusunda nasıl şekillendirilebileceği sistematik olarak ele alınmıştır. Nitel veri toplama süreci kapsamında 202 öğrenciye açık uçlu sorular yöneltilmiş, elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda, katılımcı yanıtlarında tekrar eden temalar belirlenerek on beş temel müşteri gereksinimi (NE’ler) oluşturulmuştur. Belirlenen bu gereksinimler, Kalite Fonksiyon Göçerimi yöntemi doğrultusunda teknik gereksinimlerle (NASIL’lar) eşleştirilerek Kalite Evi matrisi oluşturulmuştur. Bulgular, öğrencilerin özellikle “etkin karar alma”, “gizlilik haklarına saygı” ve “öğrenci güvenliğine duyarlılık” konularında yüksek beklentiye sahip olduklarını ortaya koymuştur. Teknik açıdan ise “dijital bilgilendirme”, “öğrenci temsilcilerinin karar süreçlerine katılımı” ve “etik temelli hizmet içi eğitimler” en önemli uygulamalar olarak öne çıkmıştır. Ayrıca korelasyon analizinde, etik eğitimler ile dijital bilgilendirme arasında anlamlı ve güçlü bir pozitif ilişki bulunmuştur. Bu bulgu, etik yönetim anlayışının şeffaflıkla doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, hem akademik araştırmalara katkı sağlamakta hem de yönetici eğitim politikalarının yeniden yapılandırılması için rehber niteliği taşımaktadır. Bu çalışma, spor yöneticiliği eğitiminde öğrenci odaklı kalite yaklaşımını güçlendirerek, mesleki formasyon süreçlerinin geliştirilmesine yönelik yenilikçi bir çerçeve sunmaktadır.

This study was conducted based on the Quality Function Deployment (QFD) method with the aim of identifying the expectations and demands of undergraduate students in the Sports Management program regarding the ideal manager, and analyzing these expectations by transforming them into technical requirements. Adopting a student-centered approach, the research systematically examined how managerial competencies can be shaped in alignment with student needs. Within the qualitative data collection process, open-ended questions were posed to 202 students, and the resulting data were evaluated through content analysis. The analysis identified recurring themes in participant responses, leading to the establishment of fifteen core customer requirements (WHATs). These requirements were matched with technical requirements (HOWs) in accordance with the QFD method, resulting in the construction of a House of Quality matrix. Findings revealed that students have high expectations, particularly in areas such as "effective decision-making," "respect for privacy," and "sensitivity to student safety." Technically, "digital communication," "inclusion of student representatives in decision-making processes," and "ethics-based in-service training" emerged as the most critical applications. Furthermore, correlation analysis indicated a significant and strong positive relationship between ethics-based training and digital communication, underscoring the direct linkage between ethical management and transparency. The results contribute to academic research and serve as a guide for restructuring managerial education policies. This study provides an innovative framework for enhancing student-centered quality approaches in sports management education, thereby advancing professional formation processes.
QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT APPROACH IN SPORTS MANAGEMENT: AN ANALYSIS WITHIN THE FRAMEWORK OF MANAGERIAL CHARACTERISTICS AND VISION
Keywords: Sports Activity Management; Spor Faaliyetleri Yönetimi