SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETİM BECERİLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER - UYSAL, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırmada Ortaokullarda görev yapan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin öğretim becerilerine yönelik özyeterlik algıları, özgüven, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve okul iklimi ve desteğine ilişkin görüşleri ile bu görüşler arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmaya 2013-2014 eğitim-öğretim yılında görev yapan 613 Sosyal Bilgiler öğretmeni katılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama ve nedensel karşılaştırma deseninden yararlanılarak yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Sosyal Bilgiler Öğretimine Yönelik Özyeterlik, Özgüven, Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum ve Okul İklim ve Desteği ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılacak ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik analizi için Balıkesir ilinde görev yapan 269 sosyal bilgiler öğretmene pilot uygulama yapılmış, Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ile ölçeklerin araştırmaya uygunluğu denetlenmiştir. Verilerin analizinde karşılaştırmalar için Bağımsız Gruplar t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), değişkenler arasında ilişkinin belirlenmesinde korelasyon analizi ve yol analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin öğretim becerilerine yönelik özyeterlik, özgüven, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve okul iklim ve desteğini algılama düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin özyeterlik, özgüven, tutum ve okul iklim ve desteği düzeylerinin; cinsiyet, mesleki kıdem, mezun oldukları okul, okulun öğretim şekli, branş dışı derse girip girmeme ve haftalık ders yükü gibi demografik değişkenler açısından farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Araştırma bulgularının korelasyon ve yol analizi sonuçları ise özyeterlik, özgüven, tutum, okul iklim ve desteği değişkenlerinin aralarında ilişki bulunduğunu ayrıca söz konusu değişkenlerin birbirini etkilediklerini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Öğretim Becerileri, Özyeterlik, Özgüven, Tutum, Okul İklim ve Desteği

In this study, the relationship between self-efficacy perceptions, self-confidence, attitudes towards teaching profession, and perceptions of school climate and support for teachers of Social Studies working in the middle schools is determined. 613 social studies teachers participate in this study. The research is conducted by using relational comparative survey method and causal comparison method. Self-efficacy, self-confidence, attitude toward teaching profession and school climate and support scales are used for data collection about social studies education. A pilot study is applied to 269 social studies teachers working in the city of Balıkesir. Confirmatory factor analysis (CFA) is performed to verify the construct validity of the scales. Independent Samples T Test, and One Way Variance Analysis (ANOVA) are conducted to see comparison of variables, and correlation analysis and path analysis also are used to determine the relationship between the variables. As a result of this study, it is determined that Social Studies teachers have high level of self-efficacy, self-confidence, attitudes towards teaching profession and perception school climate and support. In addition, this study examined whetherthe teachers' self-efficacy, self-confidence, attitude and school climate and support levels differ from in terms of gender, seniority, the school they graduated from, type of educationin school, whether they teach different type of courses or not and weekly course load. According to correlation and path analysis results of this study, there is a relationship between teachers' self-efficacy, self-confidence, attitude, school climate and support variables and also these variables influence each other. Key Words: Teaching Skills, Self-Efficacy, Self-Confidence, Attitude, School Climate and Support
The factors affecting the teaching skills of social studies teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim