Ekolojik Yalıtım Malzemesi Üretiminin Analitik Hiyerarşi Prosesi ile Değerlendirilmesi - Balo, Figen (My University, 2017)
Son yıllarda fosil kaynakların hızla tükenmesine bağlı olarak, enerji tasarrufu açısından en büyük kayıpların söz konusu olduğu yapı sektöründe enerji verimliliğini sağlamak amacıyla yalıtım malzemelerinin kullanımı gitgide artmaktadır. Yalıtım malzemeleri enerji verimliliği açısından çok olumlu katkılar sağlasa da gerek üretimi gerekse kullanımı esnasında ve hatta kullanımı sonrasında çevresel açıdan olumsuz etkileri de mevcuttur. Bu yüzden yalıtım malzemelerinin teknik özelliklerinin yanı sıra, özellikle üretimi esnasında harcanan enerji ile birlikte, üretiminde kullanılan malzemelerin çevreye olan zararlı etkileri de değerlendirilmelidir. Çünkü yalıtımın bir amacı da konfor şartlarını daha az enerji kullanarak sağlamak ve bununla beraber çevreye atılan emisyonları azaltarak ekolojik dengenin korunmasına destek olmaktır. Bu çalışmada yapı sektöründe yaygın olarak kullanılan yalıtım malzemelerinin üretimleri sırasında ortaya çıkan ekolojik açıdan olumsuz etkiler kullanımı ömrü de dikkate alınarak çok kriterli karar verme tekniklerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ile analiz edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi; Çevre Mühendisliği