BİNALARIN SİSMİK RİSK ANALİZİ VE PERFORMANSLARININ BELİRLENMESİ - GÖYMEN, SEVTAP (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu tezde, Fırat Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Elemanları, Derslik ve Amfi Binalarının lineer olmayan dinamik analizleri yapılarak performansları belirlenmiştir. Lineer olmayan davranış için toplanmış tip plastik mafsal elemanlar kullanılmıştır. Binaların bulunduğu bölge dikkate alınarak 1905- 2005 yılları arasında Elazığ'da meydana gelmiş deprem karakteristikleri yardımıyla manyitüd ilişkileri elde edilmiştir. Bunun yanı sıra azalım fonksiyonları kullanılarak söz konusu binalar için yer ivmesinin maksimum değeri elde edilmiştir. Yer ivmesi olarak, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik- 2007' de verilen spektrum ivme kaydına uygun bir yapay deprem kullanılmıştır. Yapay deprem söz konusu binaların x ve y yönlerinde ayrı ayrı etki ettirilmiş olup başlangıç yer değiştirme değeri olarak binanın kendi ağırlığı ve hareketli yükleri dikkate alınmıştır. Dinamik analiz çözümleri, adım-adım integrasyon yöntemi kullanılarak elde edilmiş olup çözümlerde SAP2000 paket programı kullanılmıştır.Fırat Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Elemanları ve Derslik binalarının performans analizinde, x yönünde göçme meydana gelirken y yönünde binalarda hasarlar oluşmasına rağmen toptan göçme olayı gözlenmemiştir. Amfi binasında ise hem x hem de y yönlerinde etkiyen deprem ivmesi altında her hangi bir plastik mafsal oluşmadığı belirlenmiştir.

In this thesis, nonlinear dynamic analyses of Firat University, Faculty of Aquaculture Instructors, Classroom, and Lecture Halls were performed and performances of these structures were determined. Lumped plastic hinge elements were used for the nonlinear behavior. Magnitude relationships were produced by earthquakes characteristics occurred in Elazig between the 1905 and 2005 years. However, maximum value of ground acceleration for these buildings was obtained by using attenuation functions. Synthetic earthquake acceleration matched to acceleration spectrum specified in the Specification for Building to be Built in the Earthquake Areas-2007 was used for the ground acceleration. Synthetic earthquake was affected on the x and y directions of the buildings, separately. Weight and live loads were taken into account for the initial condition. Dynamic analysis results were computed by using step by step integration method. SAP2000 program was used for the solutions.In performance analyses of Firat University Faculty of Aquaculture Instructors, Classroom Buildings, while, the buildings was collapsed on the x direction, those was not collapse in spite of the damages on the y direction. Additionally, a plastic hinge was not occurred under earthquake acceleration affected both x and also y directions for Lecture Halls.
Determination of seismic risk analysis and performance of buildings
Keywords: İnşaat Mühendisliği