BAZI MUSCARİ MİLL. TÜRLERİNİN KARYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ - YILDIRIM, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Türkiye'de yayılış gösteren Muscari cinsine ait Botryanthus alt cinsine ait sekiz türün kromozom sayıları ve karyotipleri analiz edilmiştir. Bu türlerden beş tanesi (M. adilii, M. anatolicum, M. bourgaei, M. latifolium, M. sandrasicum) ülkemize özgüdür yani endemik türlerdir. Toplanan örneklerden elde edilen soğanlar sitotaksonomik çalışmalarda kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, türlerin kromozom sayıları belirlenirken, karyotip analizleri de yapılarak ideogramları çizilmiştir. İncelenen taksonların kromozom sayısı genellikle 2n=2x=18 olarak belirlenirken, M. anatolicum ve M. parviflorum türlerinde somatik kromozom sayısı 2n=4x=36 olarak tespit edilmiştir. Haploid kromozom uzunluklarının, 26.00 ?m'den (M. adilii) 101.74 ?m'ye (M. parviflorum) varyasyon gösterdiği gözlenmiştir. Çalışılan taksonlarda genellikle, medyan noktalı (M), medyan bölgeli (m), submedyan (sm) ve subterminal (st) sentromerli kromozomlara rastlanmışken, M. adilii ve M. latifolium'da, satellit gözlenmiştir.

This study analysed the chromosome numbers and karyotypes of eight species from the subgenus Botryanthus of the genus Muscari, which are distributed in Turkey. Of these species, five (M. adilii, M. anatolicum, M. bourgaei, M. latifolium, M. sandrasicum) are endemic to Turkey. Cytotaxonomic studies were conducted using bulbs obtained from collected specimens. The chromosome numbers of the species were determined, and their ideograms were drawn through karyotype analysis. The chromosome number of the examined taxa was generally determined as 2n=2x=18. However, in the case of M. anatolicum and M. parviflorum species, the somatic chromosome number was determined as 2n=4x=36. Haploid chromosome lengths varied from 26.00 ?m (M. adilii) to 101.74 ?m (M. parviflorum). The taxa studied generally had chromosomes with median dotted (M), median region (m), submedian (sm), and subterminal (st) centromeres. Satellites were observed in M. adilii and M. latifolium.
Some Muscari mill. kariological examination of species
Keywords: Biyoloji