Kamu ve özel sağlık kurum personeline yönelik uygulanan mobbing’in iş performans ve verimlilik üzerine etkisinin uygulamalı Türkiye örneği - Korkmaz, Murat; Yücel, Ali Serdar; Gümüşdağ, Hayrettin (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı kamu ile özel sağlık kurumlarında çalışan personele uygulanan mobbing’in iş performansı ve verimlilik üzerindeki olumsuz etkisini araştırmaktır. Araştırma tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmaya, İstanbul ilindeki kamu ve özel sağlık kurumlarında çalışan farklı birimlerdeki 2500 çalışan katılmıştır. Katılımcılara iki bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anketin ilk bölümünde katılımcılara Mobbing hakkında 54 adet soru sorulmuş ve görüşleri 5’li likert ölçekle sorgulanmıştır. İkinci bölümde ise katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular sorulmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler güvenirlilik testine tabi tutulmuş ve Cronbach Alfa kat sayısı olarak 0.99 kat sayısı elde edilmiştir. Elde edilen veriler t-testi, tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiş, tukey testi ile anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Araştırma sonucunda, mobbing’in katılımcıların sağlıklarını olumsuz etkilediği ve demografik özelliklere göre bu etkinin farklılaştığı saptanmıştır. Ayrıca mobbing’in katılımcıların iş performansı ve verimliliğinde olumsuz etki oluşturduğu ve yine bu etkinin demografik özelliklere göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
An applied Turkey example of negative effect of mobbing, implemented on personnel working in public and private medical intitutions on work performance and efficiency
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Mobbing; Verimlilik; Sağlık kurumu; İş performansı; Efficiency