Defektif aşil tendon rüptürünün gastrokinemius aponevrotik flebi ile desteklenmiş tamiri (Yeni bir teknik ve iki olgu sunumu) - Karakurt, Lokman; Yılmaz, Erhan; Gül, B. Önder; Serin, Erhan (My University, 2002)
Asil tendon yırtığının cerrahisinden sonra görülebilen tendonun cilde ve diğer yumuşak dokulara yapışıklığı, önemli bir minör komplikasyondur. Biz tendon yapışıklığının önüne geçmek için, Lindholm'un uyguladığı çift gastrokinemius flebi tekniği prensibinden yola çıkıp, gastrokinemius aponevrozu orta hattan aldığımız tek flebi kendi üzerinde 180° çevirdik, böylece flebin düz yüzeyi cilde bakmış oldu ve tamir sahası fleple kapatıldı. Aynı zamanda tamiri plantaris tendonuyla da kuvvetlendirdik. İki hastada bu yeni flep tekniğini uyguladık. Her iki hastada halı sahada top oynarken travmaya maruz kalmış. Fizik muayene neticesinde, kronik asil tendon yırtığı tanısı alan 56 yaşındaki erkek hastaya ameliyat sonrası 10 hafta alçılı tespit ve akut yırtıklı 29 yaşındaki erkek hastaya da 8 hafta alçılı tespit uyguladık ve devamında ayak bileği hareketi verdik. Hastaların sırasıyla 12 ve 17 aylık takipleri sonunda, cilt sorunlarına ve tekrar yırtık gibi majör komplikasyonlara rastlamadık. Her iki hastada da çok iyi fonksiyonel sonuç aldık.
Keywords: Cerrahi flepler; Erişkin; Erkek; Tendon yaralanmaları; Olgu sunumu; Yırtık; Ortopedik işlemler; Tendonlar; Orta Yaş; Tedavi sonucu; Aşil tendon