Geochemistry of Neogene Lacustrine Sediments from Western of Elazığ (Turkey): Implications for Provenance and Tectonic Setting - Akkoca, Dicle Bal (My University, 2017)
Elazığ batısında Karabakır Formasyonu'na ait Neojen göl ortamın jeokimyası kaynak kayaç ve tektonik ortam tayini için bu sedimanların jeokimyası kullanılmıştır. Çalışılan sedimanların temel kayaçlarını Permo-Triyas Keban Metamorfitleri, üst Kretase Elazığ Magmatitleri, orta Eosen-üst Oligosen denizel Kırkgeçit Formasyonu oluşturmaktadır. Neojen bazaltik volkanitler göl sedimanların üzerinde yer alır. KarabakırFormasyonu'nun göl yataklarını killi kireçtaşıve kireçtaşları oluşturmaktadır. Killi kireçtaşı örnekleri Kurttepe kesitinden alınmıştır veve majör, iz ve nadir toprak elementleri (NTE) analiz edilmiştir. Örnekler incelenen göl sedimanlara çok yakın olan Aksaray Neojen göl oluşumları ile karşılaştırılmıştır. Kurttepe ve Aksaray örneklerinin jeokimyası benzerlik göstermektedir. Arkean sonrası Avustralya Şeylleri (PAAS) verilerine göre iki örnek grubunda Th, Zr, Nb, Y, Ba düşük, Cu, Zn, Sc, Ni, V yüksek olması bu sedimanların kaynak kaya bileşiminin PAAS'a göre daha bazik olduğunu göstermektedir. Kurttepe örneklerinin La/Sc, La/Co, Th/Sc, Th/Co, Th/Sc, La/Cr oranları andezit bileşimi, Th/Cr basalt bileşimi ile uyumludur. İki örnek grubu verilerinin kondrite normalize diyagramları düşük LREE/HREE oranları ve Eu anomalisi göstermemektedir ve PAAS'dan farklıdır. Bu da bu örneklerin baziknötral bileşimde olduğunu göstermektedir. Örnekler 2Nb-Zr/4 - Y üçgen diyagramında volkanik yay bazaltı (VIB) ve normal MORB (N-MORB) alanına düşmektedir. La/Sc değerlerine karşı Ti/Zr değerlerine göre çizilen diyagramlarda örnekler okyanus adayayı alanına düşmektedir. Tüm jeokimyasal veriler Elazığ Magmatitleri'nin gölsedimanlaına malzeme veren ana magmatik birim olduğunu göstermektedir
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji