SABAHATTİN KUDRET AKSAL`IN TİYATROLARI VE TİYATROCULUĞU - KESER, GÜLFİDAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
"Sabahattin Kudret Aksal'ın Tiyatroları ve Tiyatroculuğu" adını taşıyan bu çalışma, sanatçının tiyatroya bakış açısını ortaya koymayı ve tiyatroları üzerinde ayrıntılı bir incelemeyi hedeflemektedir. Dört bölümden oluşan tezimizin ilk bölümünde, Aksa l'ın tiyatrolarının daha iyi anlaşılabilmesi için, hayatı, es erleri ve edebi kişiliği üzerinde durduk. Bu ilk bölümden önce de, ?Giriş? kısmında panoramik bir bakış açısıyla Sabahat tin Kudret Aksal'a kadarki Türk tiyatrosunun gelişimini verdik. İkinci bölümde, Aksal'ın tiyatrolarının her biri ni yapı bakımından inceledik. Tiyatro türünün gerektiği bazı kısımları da yapı unsuruna ekleyerek, bu bölümü daha detaylı bir şekilde ele aldık.Yapı bölümünde, her tiyatro eserini şu sekiz alt başlık altında tahlil ettik: ?Eserin Ter tibi?, ?Özet?, ?Olay örgüsü?, ?Şahıs Kadrosu?, ?Zaman?, ?Mekân?, ?Sahneleme Tekniği?, ?Sembol Dünyası?. Üçüncü bölümü ise, yazarın tiyatrolarının tema bakımından i ncelenmesine ayırdık. Aksal, ferdi duyguya bağlı temaları tiyatrolarında daha yoğun işlediği için bu bölümü daha geniş tutarak, yazarın eserlerini bir bütün olarak dikkatlere sunduk. Son bölümde, Sabahattin Kudret Aksal'ın tiyatrolarını dil ve üslûp açısından tahlil ederek, tiyatrolarında kullandığı şiirsel, felsefî, abart ılı ve soyut dili örnekler vererek açıkladık. ?Sonuç? bölümünde, yaptığımız araştırmalar ışığında ortaya çıkan yorumları bir bütün olarak değerlendirdik. ?Kaynakça?da ise, incelediğimiz ve yararlandığımız eserlere yer verdik. Anahtar Kelimeler: Sabahattin Kudret Aksal, Tiyatro, Yapı, Tema, Dil.

This study, called ?Sabahattin Kudret Aksal?s Theatres and Theatrical Tecnique? aims to manifest the artist?s perspective to theatre and a detailed analysis on his t heatres. In the first part of our thesis which consist of four pa rts, we focused on his life, works and literary personality to enable Aksal?s theatres to be understood well.Before this first part, in ?Introduction?part we presendet the development of Turkish theatre till Sabahattin Kudret Aksal in a panoramic perspecti ve. In the second part, we investigated each one of Aksal?s theatres in point of structure.Adding some parts which theatre re quires to structure component, we discussed this part in a more elaborative way.Under the title of structure we analyzed each wor k under these eight title : ?Order of Work?, ?Summary?, ?Plot?, ?Chararacter Cadre?, ?Time?, ?Place?, ?Tecnique of Staging?, ? World of Symbol?. We reserved the third part for the investigation of Sababattin Kudret Aksal?s theatres in point of theme.As Ak sal used themes related to personal feeling in his theatres intensively, keeping this part longer, we regarded author?s works as a whole. In the last part, analyzing Aksal?s theatres in point of language and style, we stated the poetic, philosophical, e xaggerated and abstarct language by giving examples. In ?Conclusion? part, we interpreted the comments which emerged with the researches we made as a whole. In ?Bibliography?, we wrote the works we investigated and utilized. Key Words:Sabahattin Kudret Akdal, Theatre, Structure, Theme, Language.
Sabahattin Kudret Aksal`s theatres and theatrical tecnique
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Sahne ve Görüntü Sanatları