BİZİM KÜLLİYE DERGİSİNDE YAYIMLANAN HİKÂYELERDE AHLAKÎ DEĞERLER (1-82. SAYILAR/ 1999- 2020) - ÇUBUK, MUHİTTİN (Fırat Üniveristesi, 2021)
İnsanların kendileriyle özdeşim kurabildikleri hikâyeler, tarih boyunca değerlerin aktarılmasında en kadim eğitim yöntemlerinden biri olmuş ve hayatın her döneminde yeni sesler meydana getirmiştir. Bu araştırma Bizim Külliye dergisinde yayımlanan hikâyelerdeki ahlakî değerler etrafında şekillenmiştir. Hikâyelerdeki ahlakî değerler; olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılmış, Milli Eğitim Bakanlığının öğretim programlarına uygun şekilde Lawrence Kohlberg'in ahlakî gelişim düzeyleri dikkate alınmıştır. Bu çalışmamızdaki temel amaç, eğitim kurumlarında değerler eğitimi vermekte olan öğretmenlerimizin, öğrenmeyi eğlenceli ve kalıcı kılacak bu hikâyeleri bir eğitsel materyal olarak kullanımına sunmaktır. Bununla birlikte Bizim Külliye dergisinde yayımlanan bu hikâyeleri toplumun her kesimine ulaştırabilmektir.

Stories that people can identify with themselves have been one of the most ancient educational methods to pass on the values throughout history and have generated new ideas in every period of life. This research is based on the ethical values in the stories published in Bizim Külliye journal. Moral values in stories are divided into two as positive and negative, Lawrence Kohlberg's stages of moral development were taken into consideration in accordance with the curriculum of the Ministry of Education. The main purpose of this study is to offer our teachers, who teach values education in institutions, these stories, which will make learning entertaining and permanent, as an educational material. Aditionaly, these stories published in Bizim Kulliye magazine are intended to reach every walk of life.
Ethical values in the stories published in the journal named Bizim Külliye (1–82. issues 1999/ 2020)
Keywords: Din