BİR SAPMA TÜRÜ OLARAK HIRSIZLIK OLGUSU ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - SOYASLAN, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2008)
"Bir Sapma Türü Olarak Hırsızlık Olgusu Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma: Elazığ Örneği'' adlı çalışma, bir alan araştırmasıdır.Araştırmanın amacı, önde gelen toplumsal sorunlardan olan, bir sapma ve suç türü olan hırsızlık olgusunu, bu suç türünü işleyen bireyleri, hırsızlık suç türlerini işleyen bireylerin özellikle bu suç türünü işlemelerine etkili olan sosyo-kültürel ve ekonomik değişkenleri sosyolojik bir bakış açısı ile incelemektir.Örneklem grubunu oluşturan hırsızlık suçu şüphelilerinin; genç ve orta yaş grubunda yer aldığı, öğrenim durumları ve ekonomik düzeyleri düşük seviyede olduğu, birçoğunun daha önce hırsızlık suçu sebebiyle gözaltına alındığı ve/veya cezaevinde hırsızlık suçundan dolayı bulundukları saptanmıştır. Beraberinde davranış bozukluğu tedavisi alma oranın yüksek olduğu; sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu gözlenmiştir. Hırsızlık şüphelilerinin ailelileri ve çevresi incelendiğinde; benzer şekilde kendilerinde görülen birçok olumsuz özelliğin ailelerinde de mevcut olduğu, arkadaşları arasında hırsızlık suçları başta olmak üzere suç işleme oranın yüksek olduğu araştırmamızda elde edilen veriler ışığında ulaşılan sonuçlardır.ANAHTAR KELİMELER: Suç, Suç Sosyolojisi, Sapma, Hırsızlık, Sosyolojik Suç Kuramları,

This thesis ``A Sociological Study over Theft as a Deviance and a Type of Crime: Elazıg Trial?? is a field study.The theft as a deviance and a type of crime which is one of the major social problems is investigated in this thesis; Individuals committing the theft crime and their social-cultural and economical factors that leaded to this type of crime from the sociological aspect has been studied.From the study it is concluded that: People committing the thief crime are either adolescence or middle age. Their education and economic income levels are low. Majority of them has been captured and arrested before and kept in jail related to crime.It was very common on those individuals that they had behavioral disorders and under physiological therapy related to their disorder. Smoking and drinking was also very common behaviors observed.When thief suspect families and relatives are investigated; similar adverse social behaviors were seen. They had also higher crime rate among their friends.Keywords: Crime, crime sociology, social deviance behaviors, theft, sociological crime theory.
A sociological study over theft as a deviance and a type of crime: Sample of Elazı
Keywords: Sosyoloji