TÜRKİYE'DE ENGELLİLİKLE İLGİLİ SOSYAL POLİTİKALARIN SOSYOLOJİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - SELOĞLU, ZUHAL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde engellilikle ilgili politikalar, teknolojinin gelişmesiyle birlikte büyük bir değişim yaşamıştır. Bu politikalar engelli bireyi topluma dâhil etme, onu toplumun bir parçası haline getirme, onun da engelli olmayan bireylerle aynı haklara sahip olmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak bu politikalara rağmen engelli bireyler halen istedikleri yaşam koşullarına sahip değillerdir. Ülkemizde 2000 yılından sonra engellilikle ilgili daha yoğun çalışmalar yapılmıştır. Özellikle 2000 yılından önce engellilere yönelik çalışmalar daha dar kapsamlıyken, 2000 yılından sonra daha geniş kapsamlı politikalar yapılmaya başlanmıştır. Dezavantajlı bir grup olarak görülen engellilerle ilgili büyük adımlar atılmıştır. Engelli aylığı, üç ayda bir alınan yaşlı aylığı engelli ve yaşlıların refah düzeyini arttırmaya yöneliktir. Bunun yanında engelli kişilerin toplumla kaynaşmasını sağlamak için bazı kuruluşlar aktif rol oynamaktadır. Ayrıca engelli kişilerin yanında bir refakatçi olmadan da rahatça dışarı çıkabilmeleri için de çalışmalar yapılmaktadır. Bu yüksek lisans tezinin temel amacı, Türkiye'de engellilikle ilgili sosyal politikaları incelemek, bu politikaları sosyolojik açıdan değerlendirmektir. Yapılan çalışmada engellilere yönelik oldukça önemli adımlar atıldığı saptanmıştır. Ancak engelliler halen büyük zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Engellilere yönelik çok daha kapsamlı çözümler üretilmesi gerekmektedir.

Nowadays, expedients about disability have a great change with advancing technology. These expedients aim to involve the disabled person in the society to make him a part of the society and to ensure that he has the same rights as non-disabled people. In spite of these expedients, disabled people still don't have living conditions which they want. After 2000s, intensive studies have been made about disability in our country. Before 2000 the studies about disability were limited but after 2000 comprehensive politics have been made. Seen as an disadvantageous group, great steps have been taken about the disabled people. Pension of the disabled and retirement pension which is paid in every 3 months aim to prosper. Furthermore, some organisations play an active role to provide the disabled people to get into the spirit of something. Besides some studies are made for disabled people who can go out without companion. The aim of this master thesis is to examine the social politics about disabled and to evaluate these politics sociologically ın Turkey. The research shows that great steps have been taken. However, the disabled people meet with great difficulties. It is necessary to create comprehensive solutions.
Sociological evaluation of social policies related with disability in Turkey
Keywords: Sosyoloji; Kamu Yönetimi