GEBE SIÇANLARDA İSRADİPİNİN İZOLE MYOMETRİYUM KASILMALARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - NALBANT, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2008)
Dünya sağlık örgütünün tanımlamasına göre 20?37. haftalar arasında olan doğumları erken doğum olarak tanımlanmaktadır. Erken doğum, perinatal mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Farklı sebeplerden dolayı erken doğumun sıklığı giderek artmaktadır. Prematür ölümlerin çoğu organ yetmezliğine bağlı olup, respiratuar distres sendromu, nekrotizan enterekolit ve intraventriküler kanama bunlardan bazılarıdır. Yeni doğan ölümlerinin % 83'ü 37 haftadan önceki doğumlarda görülür ve bununda en önemli kısmını 29. haftadan önceki doğumlar nedeniyledir. Prematürite bakımı pahalı ve uzun bir süreç olduğundan erken doğumun önlenmesi daha da önem kazanmaktadır. Tedavide kullanılan tokolitik maddeler gebelik süresini artırmalı, yeni doğan sonuçlarını iyileştirmeli ve maternal ve fötal yan etkileri bulunmamalıdır. Ancak günümüzdeki mevcut tedavi seçenekleri bunların hepsini karşılayamadığından yeni tedavi seçenekleri araştırılmaktadır. Çalışmamızda ikinci kuşak dihidropiridin grubu kalsiyum kanal antagonisti olan İsradipin'in erken doğumun engellenmesindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmamızda gebeliğin 18. günündeki izole sıçan miyometriyumunda spontan, oksitosin ve prostaglandinF2? verilerek oluşturulan kasılmalara in vitro labaratuar ortamında İsradipin'in tokolitik etkisini araştırdık. 7 adet gebe sıçan uterusundan hazırlanan myometriyal şeritler rastgele gruplara ayrıldı. İsradipin 1 ng/ml, 10 ng/ml, 0.1 ?g/ml ve 1 ?g/ml dozlarında kümülatif olarak kullanıldı. Grup 1 (n=7); spontan kasılmalar üzerine İsradipin'in etkisi, grup 2 (n=7); oksitosinle uyarılmış kasılmalar üzerine İsradipin'in etkisi, grup 3 (n=7); PGF2? ile uyarılmış kasılmalar üzerine İsradipin etkisi, grup 4 (n=7); kalsiyumsuz ortamdaki kasılmalar Oksitosinin etkisi izlendi ve grup 5 (n=7); kalsiyumsuz ortamdaki oksitosin ile uyarılmış kasılmalar üzerine İsradipin'in etkisi araştırıldı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesi SPSS 12.0 bilgisayar programı kullanılarak, grup içi değerlendirme Wilcoxon Rank testi ile yapıldı. P<0.05 anlamlı olarak kabul edildi. İsradipin, grup 1,2,3 ve 5'de kasılmaların frekans, genlik üzerinde istatistiksel olarak anlamlı inhibisyon yaptığı gözlendi. Elde edilen bu sonuçlar erken doğumun önlenmesinde İsradipin'in etkili olabileceğini düşündürmektedir. Ancak sıçanlarda in vitro ortamdaki etkiler insan çalışmalarıyla desteklenmeli ve diğer tokolitik ajanlarla etkinlik ve güvenilirlik açısından karşılaştırılmalıdır.Anahtar Kelimeler: Erken Doğum, Tokoliz, İsradipin

World Healt Organization defines preterm labour as labour occuring between 20-37 weeks of gestation. Preterm labour is still an important cause of perinatal mortality and morbidity. Due to different reasons, the incidence of preterm labor is gradually increasing. Majority of preterm death are due to organ failure and respiratory distress syndrome, necrotizing enterocolitis, intraventricular hemorrhage are few examples of these organ failures. 83% of neonatal deaths are observe in neonates coming to death before 37 weeks of gestation and an important proportion of these are due to pregnancies terminating before 29 weeks. Since premature care is an expensive and long lasting process, the prevention of premature delivery becomes a more important process. Tocolitics used in treatment must increase the pregnancy duration, must make the neonatal outcomes better and must not have maternal and fetal adverse effects. Since the treatment used today do not answer these, new treatment options are still investigated. In our study, the effect of isradipine, a dihydropiridine group calcium channel antagonist, is being examined. In this study, we examined the tocolitic effect of isradipine on myometrial contractions in vitro laboratories. Spontaneously, and oxytocin and prostaglandin F2? induced contractions of isolated rat myometrium obtained 18th day of pregnancy. Myometrial strips obtained from 7 pregnant rats are grouped randomly. Isradipine used at cumulative doses as 1ng/ml, 10ng/ml, 0.1ug/ml, 1ug/ml. In groupe 1 (n=7), the effect of isradipine on spontaneous contraction, in group 2 (n=7), the effect of isradipine on oxytocin induced contraction, in groupe 3 (n=7), the effect of isradipine on prostaglandin F2? induced contraction, in groupe 4 (n=7), oxytocin induced contraction in a medium lack of calcium are observed. In groupe 5 (n=7), the effect of isradipine on oxytocin induced contraction in a medium lack of calcium is examined. Statistical analysis is done by SPSS12.0 computer programme and Wilcoxon Rank Test is used in assessment in groupe. p<0.05 is accepted as statistically significant.It is observed that in groupe 1,2,3 and 5 isradipine made statistically significant inhibition on frequency of contractions, amplitude. These results show us that isradipine may be effective on inhibition of preterm labour. But these studies done in vitro laboratories must be supported with human studies and effectiveness and reliability of this agent must be compared with other tocolytics.Key Words; Preterm Labour, Tocolysis, İsradipine.
Investigation of the effects of isradipine on isolated myometrium contractions in pregnant rat
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum