EĞİTİM DENETMENLERİNİN VE İLKÖĞRETİM OKUL MÜDÜRLERİNİN SERGİLEDİKLERİ HİZMETKÂR LİDERLİK DÜZEYİ(ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - POLAT, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu araştırmanın amacı, Elazığ il merkezi ve ilçelerinde bulunan ilköğretim okul müdürleri ve eğitim denetmenlerinin hizmetkâr liderlik niteliklerini hangi düzeyde gerçekleştirdiklerini, öğretmen, okul müdürü ve eğitim denetmeni görüşleri açısından belirlemektir.Elazığ ilindeki tüm ilköğretim okulları araştırmanın çalışma evreni olarak alınmıştır. Evrendeki 3323 öğretmenden yansız küme örnekleme yöntemi ile seçilen 668 öğretmen örneklemi oluşturmuştur. Dağıtılan anketlerden geri dönen 445 adedi değerlendirmeye alınmıştır. Ayrıca evrendeki 150 okul müdürü ve 35 eğitim denetmeninden tamamına ulaşılmıştır. Okul müdürlerinden dönen 129 anket, eğitim denetmenlerinden dönen 32 anket değerlendirmeye alınmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak; öğretmenlerin, yöneticilerinin hizmetkâr liderlik düzeyleri hakkındaki görüşlerine ve yöneticilerin (okul müdürü ve denetmen) kendilerinin hizmetkâr liderlik düzeylerine ilişkin görüşlerinin alınmasına yönelik araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket kullanılmıştır. Verilerin analizi için aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi gibi istatistiki işlemlerden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçları, öğretmen görüşlerine göre, ilköğretim okulu müdürlerinin hizmetkâr liderlik niteliklerini ?genellikle? düzeyinde yerine getirdiklerini; eğitim denetmenlerinin hizmetkâr liderlik niteliklerini ise ?arasıra? düzeyinde yerine getirdiklerini göstermektedir. Öğretmen görüşlerine göre ilköğretim okulu müdürleri hizmetkâr lider olarak görülürken, eğitim denetmenleri yeteri kadar hizmetkâr lider olarak algılanmamıştır. Oysa, ilköğretim okulu müdürleri ve eğitim denetmenleri ise hizmetkâr liderlik niteliklerini ?her zaman? düzeyinde yerine getirdiklerini düşünmektedirler. Öğretmenlerin, ilköğretim okulu müdürlerinin hizmetkâr liderlik düzeylerine ilişkin algılarında cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunamamıştır. Öğretmenlerin, eğitim denetmenlerinin hizmetkâr liderlik düzeylerine ilişkin algılarında cinsiyet ve eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmazken; yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. İlköğretim okulu müdürlerinin kendi hizmetkâr liderlik düzeylerine ilişkin algılarında yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmazken; eğitim durumu değişkenine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Eğitim denetmenlerinin kendi hizmetkâr liderlik düzeylerine ilişkin algılarında yaş, eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunamamıştır. Bu bulgulara göre yorumlar yapılmış, uygulayıcı ve araştırmacılara bazı öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Hizmetkâr Liderlik, Öğretmen, İlköğretim Okulu müdürü, Eğitim denetmeni

The purpose of this study is to determine at what level the school principals and supervisors have actualized the servant leadership qualities in Elazığ province in terms of teachers, principals and education supervisors? views. All primary schools in the city of Elazig were taken as the universe of research. A sample consisting of 668 teachers was formed among 3323 ones which are randomly selected by cluster sampling method. 445 of the handed out questionnaires were evaluated. In addition, the entire universe of 150 school principals and 35 supervisors were reached to get their views. The returned questionnaires, 129 from school principals and 32 from supervisors, were taken into consideration. In the research, to obtain the views of teachers about servant leadership levels of their administrators (school principals and supervisors), and to obtain the views of administrators about the level of their own servant leadership qualities a questionnaire was developed by the researcher as data gathering instrument. For the analysis of the data, frequency, standard deviation, t-test and one - way analysis of variance were carried out.The results of the survey indicated that according to the views of teachers, primary school principals fulfilled their servant leadership at
The level of servant leadership actualized by supervisors and school principals (Sample of elazig city)
Keywords: Eğitim ve Öğretim