TÜRK VE ALMAN SİYASET YAŞAMINDA KADIN FİGÜRÜ VE POLİTİK SÖYLEMLERİ. POLİTİK DİLBİLİM İNCELEMESİ, ANGELA MERKEL VE TANSU ÇİLLER ÖRNEĞİ - Yılmaz, Onur (Fırat University, 2016)
Bu çalışmada Türk siyasi yaşamına damgasını vurmuş ve 1993-1996 yılları arasında başbakanlık görevini yapmış olan ilk kadın başbakan Tansu Çiller ile günümüz Alman siyasetini şekillendiren ve 2005 yılından itibaren ilk kadın şansölye olarak görevini sürdüren Angela Merkel’in hükümet programlarında kullandıkları dil incelenmiştir. Çiller ve Merkel, kendi ülkelerinde seçimle gelen ilk kadın başbakanlar olmalarından dolayı iki ülke tarihi için de önemli iki karakter olmuşlardır. Siyaset yaşamında etkili konuşma önemli bir yer tutmaktadır ve bundan dolayı konuşmalarda söz sanatları sık sık kullanılmaktadır. Çalışmada, bu iki önemli kadın başbakanın söylemlerinde yararlandıkları söz sanatlarından mübalağanın kullanımı araştırılmıştır. Ayrıca söz konusu bağlamda, kullanılan sıfatlar incelenmiş ve hangi sıfatların derecelendirilip hangi sıklıkta kullanıldığı tespit edilerek söylem dilini belirleyen faktörlerden birine dair değerlendirme yapılmıştır.

This study analyzes the language used by Tansu Çiller and Angela Merkel in their government programs. Çiller was the first female prime minister of Turkey, who was in charge of the government between the years 1993 and 1996 and left her mark in the history of Turkish politics. Merkel is the first female chancellor of Germany, who has been in charge of the government since 2005 and has been influential in shaping the German politics. Both prime ministers have significance in the sense that they are the first elected female prime ministers of the two countries. Delivering effective speech is an important component of political life; for this reason, politicians make frequent use of figures of speech to enhance their message. This study investigates the use of hyperbole in the political discourse of Çiller and Merkel. The study will examine in this context the adjectives used by the two politicians by paying specific attention to the frequency they were used and their grading in terms of comparative and superlative forms.
Women Figure in Turkish and German Political Life and Their Political Discourses. A Study of Political Discourse Analysis, Angela Merkel and Tansu Çiller