Kadmiyumla Stres Oluşturulan Citrobacter Freundii’nin Vitamin İçeriği ve Stres Belirteçlerine Selenyumun Etkisi - İbrahim, Muhammad Salihu; Çakmak, Meltem; Özer, Dursun; Karatas, Fikret; Saydam, Sinan (My University, 2021)
Bu çalışmada, Citrobacter freundii farklı konsantrasyonlarda kadmiyum içeren LB besiyerinde üretildi. Kadmiyum içeren besi yerine değişik konsantrasyonlarda selenyum katılarak, üretilen hücre konsantrasyonu, ve bazı biyokimyasal parametreler spektrofotometre ve HPLC ile belirlendi. Bakteriler 0 (kontrol), 75, 100, 125 ppm kadmiyum (Cd) içeren besi ortamlarında üretildi. Kontrol ile 75, 100 ve 125 ppm Cd içeren gruplar karşılaştırıldığında, bakteri, vitaminler ve indirgenmiş glutatyonun (GSH) konsantrasyonlarında azalma, yükseltgenmiş glutatyon (GSSG), malondialdehit (MDA) ve 4-hidroksineoneal (4-HNE) konsantrasyonlarında ise artış gözlendi (p<0.05). 75, 100 ve 125 ppm Cd içeren besi ortamına 1.0 ve 3.0 ppm selenyum (Se) katılmasıyla birlikte, bakteri, vitaminler ve GSH konsantrasyonlarında artış, GSSG, MDA ve 4-HNE konsantrasyonlarında ise azalma gözlendi. Bu bulgulardan, kadmiyumun olumsuz etkisini, bakteri besi yerine katılan selenyumun azalttığı söylenebilir.
Keywords: Selenyum; vitaminler; Citrobacter freundii; kadmiyum; stres belirteçleri