KUZEYDOĞU AKDENİZ'DE YAŞAYAN URANOSCOPUS SCABER LİNNAEUS, 1758 TÜRÜNÜN BAZI BÜYÜME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÖZMEN, MUSTAFA MALİK (Fırat Üniveristesi, 2018)
İskenderun Körfezi'nde yapılan bu çalışmada, kurbağa balığının (Uranoscopus scaber) yaş ve bazı büyüme özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplam boyları 9,1- 28,0 cm ve ağırlıkları 11,66-345,59 g arasında değişen 150 adet kurbağa balığı, ticari balıkçı teknesinden hedef dışı tür olarak 80-100 m derinlikten, Mayıs 2015 - Ocak 2016 tarihleri arasında İskenderun Körfezi'nden (Türkiye) toplanmıştır. Tüm örneklerin % 46,66'sı dişi, % 53,34'ü erkek balıklar oluşturmuştur. Balığın tüm örneklerde toplam boy-ağırlık ilişkisi denklemi W=0.011*TL3.131, determinasyon katsayısı ise R²=0,9616; dişi balıklarda W=0.015*TL3.021, R2=0,9512 ve erkek balıklarda W=0.0102*TL3.136, R2=0,9553 olarak bulunmuştur. Kurbağa balığının von Bertanlanffy denklemi kullanılarak hesaplanan büyüme parametreleri tüm balıklarda L?=42,354 cm, k=0,098, t0=-1,8474; dişi balıklarda L?=36,916 cm, k=0,138, t0=-1,067; erkek bireylerde L?=38,769 cm, k=0,1, t0=-2,334 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada yaş okumalar iki bağımsız okuyucu tarafından yapılarak ortalama yüzde hata indeksi (OYHİ) % 6,1 olarak bulunmuştur. Boydaki en fazla mutlak büyüme 5-6 yaş gruplarında olup 2,75 cm olarak bulundu. Boydaki oransal büyüme ise 1-2 yaş gruplarında olup % 23,3 olarak hesaplandı. Yaşlara göre en yüksek kondisyon faktörü 1,81 ile 6. yaş grubunda, en düşük kondisyon değeri ise 1,48 ile 1. yaş grubunda saptandı.

This study aimed to determine the age and some growth characteristics of Atlantic stargazer (Uranoscopus scaber) from İskenderun Bay (northeastern Mediterranean). For this purpose, total 150 Atlantic stargazer ranged 9.1-28.0 cm in total lenght and 11.66-345.59 g in weight were collected as by-catch from a commercial fishing boat between May 2015- January 2016. The percentage of females and males in all specimen were 46,66 % and 53.34 % respectively. The total length-weight relationships equation were found as W=0.011*TL3.131 with coefficient of determination R²=0.9728, for all fishes, W=0.015*TL3.021, R2=0.9512 for females and W=0.0102*TL3.136, R2=0.9553 for males. By using the von Bertanlanffy equation, the growth parameters of Atlantic stargazer were estimated as L?=42.354 cm, k=0.098, t0=-1.8474 for all samples; L?=36.916 cm, k=0.138, t0=-1.2693 for females and L?=38.769 cm, k=0.1, t0=-2.334 for males. In this study, age reading was done by two independent readers and index of average percentage error (IAPE) was calculated as 6.1 %. The maximum absolute growth in length was calculated as 2.75 cm in fish with 5-6 years of age. The maximum relative growth in length was calculated as 23.3% in fish with 1-2 years of age. The highest condition factor value calculated as 1.81 in the age group 6 and the lowest condition factor value was calculated as 1.48 in the age group 1.
Investigation of some growth characteristics of Uranoscopus scaber Linnaeus, 1758 inhabiting the Northeastern Mediterranean
Keywords: Su Ürünleri