Spontan ve oksitosinle indüklenen rat uterus kontraksiyonları üzerine farklı dozlarda gentamisin ve eritromisin etkilerinin in vitro araştırılması - Servi, Kadir; Kara, Haki (My University, 2001)
Bu çalışma spontan ve oksitosinle indüklenen rat uterus myometriumu kontraksiyonlannm ampîitüt ve frekansı üzerine gentamisin ve eritromisinin farklı dozlarının etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Spontan kontraksiyonlara gentamisinin 0.015 mg/ml, 0.030 mg/ml ve 0.062 mg/ml dozlarının uygulanmasıyla 8.22/10 dk olan frekans ve 2.9 gr olan arnplüt doza bağımlı olarak azaldı ve 0.062 mg/ml dozunda sırasıyla l .11 (pO.OOl) ve 0.70 (p<0.001) oldu. 0.01 mM oksitosin verilmesini takiben frekans 11.6/10 dk ve ampîitüt de 3.54 gr iken, 0.062, 0:125 ve 0.250 mg/ml gentamisin ugulanmasıyla hem frekans hemde ampîitüt giderek azaldı ve sırasıyla 0.40 (pO.OOl) ve 0.20 (p<0.001) değerlerine indi. Spontan kasılan myometriumlara 0.6, 1.2 ve 1.8 mM eritromisin uygulanmasıyla frekansta önce artış sonra azalma, amplitütde ise doza bağımlı olarak azalmagözlendi. Oksitosinle uyarılan kaslara eritromisinin 0.6, 1.2 ve 1.8 mM dozlarının uygulanmasıyla frekans da artış, 2.4 mM dozunda ise azalmaya yol açtığı belirlendi. Aynı dozlarda amplitüt ise giderek azaldı ve 1.1 gr (p<0.001) düzeyine indi. Sonuçta, gentamisin hem spontan kasılmalarda hemde oksitosinle uyarılan kasılmalarda frekans ve amplitütde doza bağlı inhibisyon yaptığı, eritromisinin ise düşük dozlarda frekansı artırdığı, yüksek dozda inhibe ettiği, amplitütde ise doza bağımlı bir inhibisyon yaptığı sonucuna varıldı.
Keywords: Miyometrium; kasılma; dölyatağı; sıçan; uyarılma; eritromisin; gentamisin