Uterin arteryovenöz malformasyon: US, renkli doppler US ve MRG bulguları - Murat, Ayşe; Boztosun, Yasemin; Oğur, Erkin (My University, 2004)
Arteryovenöz malformasyonların (AVM) çoğu konjenitaldir ve vücudun birçok bölgesinde tanımlanmıştır. Çoğunlukla beyindedir. Uterin AVM nadir görülen ve hayatı tehdit eden bir lezyondur. Olgu bildirisi ve küçük olgu serileri şeklinde sınırlı olarak tanı mlanmıştır. Uterin AVM konjenital veya akkiz olabilir (1-5). Konjenital uterin AVM’nin çoğu izole anomalidir (4). Konjenital uterin AVM, primitif kapiller pleksusun farklılaşma anomalisi sonucu ortaya çıkan, arterler ve venler arasındaki anormal bağlantıdır (2). Akkiz uterin AVM sebepleri; geçirilmiş uterin cerrahi veya küretaj, pelvik travma, geçirilmiş gebelik, gestasyonel trofoblastik hastalık (GTH), dietilstilbestrol kullanımı ve endometrium veya serviks kanseridir (3,4,6,7). Konjenital veya akkiz uterin AVM’nin ayırımını yapmada olgunun öyküsü önemlidir (3). Çok nadir olması sebebiyle ve pelvik muayene, küretaj, histeroskopi veya ultrasonografi (US) gibi rutin tanısal yöntemlerle uterin AVM’nin tanısı güçtür (6).
Keywords: Manyetik rezonans görüntüleme; Uterus; Ultrasonografi; doppler; renkli; Arteriyovenöz malformasyonlar