Travmatik timpanik membran perforasyonlarında E vitamininin histopatolojik iyileşme ve lipid peroksidasyon düzeyleri üzerine etkileri: Deneysel çalışma - Susaman, Nihat; Yalçın, Şinasi; Ilhan, Nevin; Özercan, İ. Hanifi; Kaygusuz, İrfan; Karlıdag, Turgut; Gök, Üzeyir (My University, 2003)
Amaç: E vitamininin, mekanik etkiyle oluşturulan timpanik membran perforasyonlarında iyileşme üzerine olası olumlu etkilerini ortaya koymak. Çalışma Planı: Kırk adet guinea pig'in her iki timpanik membranında, standart 1.8 mm'lik perforasyon oluşturuldu. Denekler 20'şerli iki gruba ayrıldı. Bir gruba tedavi uygulanmazken, diğer gruba 100 mg/kg/gün E vitamini intramusküler enjeksiyonla verildi. Perforasyon oluşturulduktan sonra, 1, 3, 5 ve 7. günlerde gruplardan rastgele seçilen beş kobayın yaşamı sonlandırıldı. Timpanik membrandaki histopatolojik değişiklikler değerlendirildi ve doku malondialdehid düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Epitel kalınlığı, fibroblast proliferasyonu ve neovaskülarizasyon çalışma grubunda anlamlı derecede farklı bulundu (p<0.05). Epitel kalınlığının iki grupta da birinci günden itibaren arttığı; ancak bu artışın çalışma grubunda daha hızlı olduğu belirlendi. Çalışma grubunda malondialdehid düzeyinin 3 ve 5. günlerde 1. güne göre artış göstermesine rağmen (p<0.05), 7. günde 1. gün düzeyine indiği görüldü. Kontrol grubunda ise böyle bir düşüş saptanmadı. Sonuç: E vitamini, travmatik timpanik membran perforasyonlarının iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Keywords: Antioksidanlar; Malondialdehit; Vitamin E; Lipid peroksitler; Kobaylar; Kulak zarı delinmesi