PETROL BORU HATLARINDA SÜRTÜNME KAYIPLARININ AZALTILMASI - KOCA, TARKAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Günümüzde akışkan iletiminde boru hatları veya boru sistemleri kullanılmak tadır. Bu boru sistemlerinin dizaynı en fazla verimi elde edebilmek için çok önemlidir. Boru hatları sistemlerinde "Kayıp Enerji" küçümsenmeyecek kadar çoktur. Bu kayıpları en aza indirmek için klasik yöntemlere ilave olarak özel kimyasal bileşimleri de kullanmak son zamanlarda uygulanan yöntemlerdendir. Bu çalışmamızda boru hattı boyunca akan akışkana polimer zincirli kimyasal maddelerin belirli oranlarda ilave edilmesiyle enerji kayıplarındaki azalma teorik ve pratik olarak araştırılmıştır. Yapılan çalışmada boru hatları boyunca meydana gelen enerji kayıpları tanıtıl mış ve bu kayıpların azaltılma yöntemleri incelenmiştir. Alamı kötü yönde etkileme ö zelliği olmayan polimer zincirli kimyasal maddelerin ilavesinin verim ve ekonomi açı sından sağladığı faydalar anlatılmıştır.Sonuç olarak petrole bir miktar kimyasal madde nin ilave edilmesiyle, boru hatlarında debinin %8 lere kadar arttığı görülmüştür. 465 numaralı projemi Fırat üniversitesi araştırma fonu desteklemiştir. Anahtar Kelimeler: Petrol, kimyasal madde (Arcopla),sürtünme kaybı,enerji
Decreasing losses friction in petroleum pipe lines
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering