PERAKENDE TİCARET SEKTÖRÜNDEKİ İŞLETMELERİN TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ AÇISINDAN FİNANSAL PERFORMANS KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ: BIST’DE BİR UYGULAMA - Deste, Mustafa; Halifeoğlu, Melike (My University, 2019)
Günümüzde benzer fiyat ve kalitede ürünlerin satılması ikame malalternatiflerini artmıştır. Bu durum marka sadakatinin sağlanmasınıgüçleştirmiştir. Perakende sektöründe birçok ürün sunulması, bu hizmeti sunansatış noktalarının artması, tüketicilerin ikame mallara yönelmelerinikolaylaştırmıştır. Bu bağlamda işletmelerin farklılaşması için fiyat ve kalitedışında etkin bir tedarik zinciri yönetimi sergilemeleri gerekmektedir.Çalışmada, BIST-Perakende Ticaret Sektörü’nde bulunan marketzincirlerinin tedarik zinciri yönetimi açısından finansal performans kriterlerininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu market zincirlerinin Çok Kriterli KararVerme (ÇKKV) teknikleriyle finansal performansları karşılaştırılmıştır.Karşılaştırmada tedarik zinciri yönetimiyle ilgili finansal raporlardaki vefinansal raporlar dışındaki veriler değerlendirmeye alınmıştır.BIST-Perakende Ticaret Sektörü’de 12 perakende işletmesibulunmaktadır. Bunların 5 tanesi market zinciridir. Bu işletmeler Bim, Migros,Carrefoursa, Bizim Toptan ve Şok’dur. Market zincirleri 2 ana, 22 alt kriteregöre tedarik zinciri yönetimi açısından incelenmiş ve finansal performanslarıdeğerlendirilmiştir. Değerlendirmede ÇKKV tekniklerinden TOPSISkullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda Migros birinci, Bim ikinci, BizimToptan üçüncü, Carrefoursa dördüncü ve Şok beşinci sırada yer almıştır.
Keywords: İşletme