BİR İLÇEDE YAŞAYAN ERİŞKİNLERDE OBEZİTE SIKLIĞI VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER - Deniz, Serdar; Oguzoncul, Ayse Ferdane (My University, 2020)
Tüm toplumlar için giderek artan bir tehlike olan obezite, genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkilemekle birlikte, hem kendisi hem de sebep olduğu hastalıklar açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı Malatya İli Akçadağ İlçesinde 20 yaş ve üzerinde obezite görülme sıklığının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Kesitsel özellikteki bu araştırma, Malatya Akçadağ ilçe merkezinde bulunan 3 aile sağlığı birimine kayıtlı nüfusta yapıldı. Örnekleme alınan 490 kişiden %86.1’ine (n=422) ulaşıldı. 20 soruluk anket formu ile birlikte vücut kitle indeksleri değerlendirildi. Veriler SPSS 25 paket programı ile analiz edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 42.62±15.26 (min.20, max.83) yıl olarak hesaplandı. Katılımcıların %47.2’si kadınlardan oluşmaktaydı. En az bir kronik hastalık bulunma sıklığı %39.3 olan grubun %6.2’si sağlık durumunu çok kötü/kötü olarak değerlendirmekteydi. Katılımcıların %37.4’ünün fazla kilolu, %19.7’sinin obez olduğu tespit edildi. Kadınlar, 65 ve üzeri yaş grubu, evli-boşanmış-dul olanlar, ev hanımı veya işsiz olanlar ve düşük eğitim seviyesine sahip olanlarda obezite daha sık görülmekteydi (p<0.05). Obezite sıklığı kadınlarda erkeklere göre daha yüksek görülse de her iki cinsiyette de fazla kiloluluk veya obezite, sağlık açından ciddi bir tehdittir. Bununla birlikte obezite için müdahale stratejileri geliştirilirken, cinsiyet, yaş grubu, eğitim seviyesi gibi birçok kişisel özellik göz önünde bulundurulmalıdır.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Beslenme ve Diyetetik; Halk ve Çevre Sağlığı