BAZI ASTRAGALUS (GEVEN) L. TÜRLERİNİN TOHUM YAĞ ASİDİ KOMPOZİSYONLARININ ARAŞTIRILMASI - IŞIK, NECATİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada Elazığ ilinden toplanan bazı Astragalus L. bitki türlerinin tohum yağ asitlerinin bileşimleri GC. yöntemi ile incelenmiştir. İncelenen Astragalus türlerinin (Astragalus decurrenss Boiss., Astragalus densifolius Lam, Astagalus oleifolius, Astragalus kurdicus, Astragalus macrocephalus Willd. subsp. finitimus) tohum yağları; doymamış yağ asitleri olarak; (%29?44) linoleik asit, (%11?29) oleik asit ve (%19?37) arasında linolenik asit içermektedir. Doymuş yağ asitleri olarak stearik asit, palmitik asit, margarik asit, behenik asit ve lignoserik asit bulunmaktadır. Çalışılan Astragalus taksonlarının yağ asidi kompozisyonu genel yağ asidi profili göstermektedir. Tohum yağlarındaki başlıca doymuş yağ asitleri palmitik (%8?17) ve stearik (%2?4) asitlerdir. Doymamış yağ asitlerin miktarı doymuş yağ asitlerinden çok yüksektir. İncelenen Astragalus taksonlarına ait tohum yağ asitlerinin analizinden elde edilen sonuçlar yağ asitlerinin besinsel değeri ve Astragalus cinsi içindeki kemotaksonomik ilişkiler bakımından tartışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Tohum yağ asidi, Fabaceae, Astragalus, Kemotaksonomi

Investigation of Seed Fatty Acid Compositions of Some Astragalus (Vetch) L. SpeciesIn this study, the fatty acid contents of some Astragalus L. (Fabaceae) species collected from Elazığ vicinity were determined by GC techniques. The seed oils of Astragalus sp. (Astragalus decurrenss Boiss., Astragalus densifolius Lam, Astagalus oleifolius, Astragalus kurdicus, Astragalus macrocephalus Willd. subsp. finitimus) have contained linoleic (%29?44), oleic (%11-29) and linolenic acids (%19?37) as unsaturated fatty acids. Stearic, palmitic, margaric, behenic, lignoceric acids were also found as saturated fatty acids. Fatty acid composition of the studied Astragalus taxa showed uniform fatty acid profiles. Palmitic (8-17%) and stearic (2-4%) acids were the major saturated fatty acids in the seed oils. The amounts of unsaturated fatty acids were much higher than saturated fatty acids. The results from the fatty acids analysis of the Astragalus seed oils were dissuced in therms of nutrition and chemotaxonomic relationships within the Astragalus genus.Key words: Seed fatty acid, Astragalus, Fabaceae, Chemotaxonomy
Investigation of seed fatty acid compositions of some Astragalus (Vetch)L. species
Keywords: Biyoloji