CARRY TRADE YATIRIMLARI VE BELİRLEYİCİLERİ ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Temiz, Mehmet (My University, 2019)
Düşük kur oynaklığında, ülkeler arasındaki faiz oranı farklılıklarından kazanç elde etmeyedayanan carry trade yatırımları Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelik kısa vadeli sermayehareketlerinin önemli kısmını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, carry trade yatırımları ve belirleyicileriarasındaki ilişkinin yönü ve derecesinin tespit edilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye için2005:09 ve 2018:08 döneminde ABD doları bazında gerçekleşen carry trade işlem hacmi vebelirleyicileri arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmiştir. Frekans alanı nedensellik sonuçlarına göre;nominal döviz kuru, faiz oranı farklılıkları, VIX ve BIST-100 endeksinden carry trade işlem hacminedoğru güçlü nedensellik ilişkileri mevcuttur. Asimetrik nedensellik sonuçlarına göre de faiz oranıfarklılıkları, VIX ve S&P-500 endeksinden carry trade işlem hacmine doğru anlamlı nedensellikilişkileri bulunmaktadır.
Keywords: Siyasi Bilimler; İşletme; İktisat; İşletme Finans; Uluslararası İlişkiler