MATİLD MANUKYAN İLE İLGİLİ MEDYA İÇERİKLERİ ÖRNEĞİNDE MEDYADA TEMSİL - Atuk, Fatma Gökçen (Fırat Üniversitesi, 2023)
Kapitalist üretim-tüketim ilişkilerinin belirlediği toplumsal ve örgütsel yapı içerisinde medyanın ürettiği içerikler, güç ve iktidar ilişkileri çerçevesinde ideolojik bir işlev görmektedir. Bu medya ürünlerinden özellikle de haber metinlerinde, erklerin dili ve politikaları doğrultusunda toplumsal gerçeklikler bilinçli ve kasıtlı bir biçimde yeniden inşa edilmekte, ekonomik ve siyasal erklerin toplumsal konumları pekiştirilmektedir. Bunun da ötesinde kapitalizm, medya gibi tüm araçlarıyla, genel-geçer ahlaki değerleri dahi ekonomik değerler çerçevesinde dönüştürebilmektedir. Bu kuramsal temelden hareketle bu çalışmada, Türkiye’de bir dönem vergi rekortmenlikleri ile sıkça gündeme gelmiş olan genelevler sahibi Matild Manukyan ile ilgili çeşitli medya mecralarında üretilen içerikler, medya, güç-iktidar ilişkileri, medyada temsil ve etik ilişkisi bağlamında tartışılmıştır. Yöntem olarak betimsel içerik analizi kullanılmış olup, konuyla ilgili ulusal gazetelerde yayımlanmış haberler ve diğer bazı medya içerikleri incelenmiştir. Sonuç olarak, medyanın seks işçiliği gibi etik/ahlaki bakımdan temelde oldukça sorunlu bir konuda dahi siyasal ve ekonomik çıkar çevreleri ile aynı dili kullandığı, bu dil ve temsil biçimi ile sistemin değerlerini yeniden ürettiği, vergiye tabi olan bir iş kolu olarak kabul gören fuhşu medyanın da “yasal bir ticaret”, “bir iş kolu”, “bir meslek” olarak meşrulaştırdığı, bu sırada insan hakları ihlalleri, kadın ticareti, şiddet gibi birçok konu ve kavramı bu temsilden dışlayarak etik bir boşluk oluşturduğu tespit edilmiştir.

Within the social and organizational structure determined by the capitalist production-consumption relations, the contents produced by the media have an ideological function within the framework of power relations. In especially news texts, social realities are reconstructed consciously in line with the language and policies of the Powers. Based on this, in this study, the contents produced in various media about Matild Manukyan, the owner of brothels, who was frequently on the agenda with his tax record holders in Turkey for a period, were discussed in the context of media, power-power relations, representation in the media and ethics. Descriptive content analysis was used as a method, and the news published in national newspapers and some other media contents related to the subject were examined. As a result, it has been determined that the media uses the same language with political and economic powers, even on sex work issue which has big ethically/moral problems, and creates an ethical gap by excluding many issues and concepts such as human rights violations, trafficking in women, and violence.
Media representation on the example of media content related to Matild Manukyan