SURİYE KAYNAKLI GÖÇ SONRASI TÜRKİYE'DEKİ SAĞLIK HARCAMALARININ HAYAT KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ: ŞANLIURFA İLİ ÖRNEĞİ - KÜÇÜKHAZAR, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2019)
Göç; ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi, dini, savaş ve doğal afet gibi nedenlerden dolayı bireylerin ya da toplulukların yaşadığı yerden farklı bir yere gerçekleştirdiği nüfus hareketleri seklinde tanımlanmaktadır. Göç, başka ve geniş bir anlam yüklenerek ifade edilirse, daha iyi yaşam beklentisi nedeniyle bireyler ya da toplulukların yaşadıkları ortamları bırakıp geçici veya sürekli olarak yeni yerleşim yerlerine gitmeye karar verme eylemi olarak da tanımlanmaktadır. 2010 yılından günümüze kadar olan süreçte Suriye'de yaşanan savaş, milyonlarca Suriyeliyi yerinden etmiş ve farklı ülkelere göç etmeye zorlamıştır. Coğrafi yakınlık ve göç politikası nedeniyle milyonlarca göçmen Suriyeli Türkiye'ye göç etmiştir. Sağlık; sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir. İnsanların asgari yaşam standartlarının ortadan kalktığı bir ortamda, sağlıksızlık da ne yazık ki beklenen bir durumdur. Suriye'de ortaya çıkan bu insani kriz, Türkiye'nin piyasacı bir sağlık sistemi tercihi yaptığı, birinci basamak sağlık kuruluşlarında toplum yönelimli yaklaşımı terk ettiği bir döneme rastlamıştır. Bu nedenle mevcut çalışmada; beklenmedik ve büyük miktarda gerçekleşen sığınmacı akımı karşısında Türkiye sağlık sisteminde meydana gelen değişikliklerle yetersizliklerin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Çalışmada, Suriye sınırına yakınlığı ve yoğun Suriye göçmeni barındırması nedeni Şanlıurfa ili seçilmiştir. Şanlıurfa'da ikamet eden halka 385 adet anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler ile t testi ANOVA testi ve regresyon testi analizleri yapılarak yorumlanmıştır. Şanlıurfalı halkın demografik özellikleri, kişilik ölçekleri, Suriyeli misafirlere karşı bakış açıları, Suriyeli misafirlere yapılan sağlık harcamalarının Şanlıurfa halkı tarafından algılanması ve halkın hayat kalitesi üzerine olan etkilerine verdikleri tepkiler sorularla ölçülmeye çalışılmıştır. Şanlıurfa halkının ülkemizin uyguladığı bu göç politikasına karşı bakış açıları ve düşünceleri çalışmada ortaya konularak ifade edilmiştir.

Migration; it is defined as population movements of individuals or communities move a place from where he lived because of economic, social, cultural, political, religious and natural disaster causes. If we want to express migration in a different way, migration is a decision to go to new settlements for better life conditions. From 2010 to the present, the war in Syria has forced millions of Syrians to migrate to different countries. Millions of Syrians emigrated to Turkey due to geographical proximity and migration policy. Health; is not just the absence of the disease in the individual's body, is a state of physical and mental well-being. When people's minimum living standards are eliminated, unfortunately, unhealthy environment is expected. This emerging humanitarian crisis in Syria oriented society in Turkey's market-oriented health care system preferred his primary health care approach has coincided with a period he left. So in this study, unexpected and against asylum seekers on the large amount of current Turkey aimed to manifest inadequacy of the changes occurring in the health care system. Şanlıurfa is selected in this study due to proximity to Syrian border and intense Syria immigrant. 385 questionnaires were applied to the people living in the Şanlıurfa city. t test ANOVA test and regression test anlyzes were performed by using the obtained data. Şanlıurfa people's demographic characteristics, personality scales, point of view towards Syrian migrants, attitudes towards health expenditures and Syrian effects on life quality of people, are tried to measure with questions. Tried to learn what is the opinion and point of view of Şanlıurfa people about our country's immigration policy.
After syria migration induced effect on the quality of life of health expenditures in Turkey: Example of Şanliurfa city
Keywords: Sosyoloji; Sağlık Kurumları Yönetimi; İşletme