FATMA ALİYE VE TEDKİK-İ ECSÂM İSİMLİ ESERİ VE BATI DÜŞÜNCESİNİ TENKİDİ - KARAÇORLU, NİMET (Fırat Üniveristesi, 2009)
Fatma Aliye 1862?1936 yılları arasında yaşamıştır. Yaşadığı dönemin şartlarına göre çok iyi bir eğitim almıştır. Fatma Aliye Osmanlı döneminin kadın yazarıdır. O, felsefeye ilgi duyan tek kadın yazardır. Aynı zamanda kendi döneminin tek roman yazarıdır. Felsefe ve roman dışında pek çok makale, kitap ve çevirileri bulunmaktadır. Çalışmamız Fatma Aliye'nin Felsefeyle ilgili iki eserinden biri olan ''Tedkik-i Ecsâm'' ile ilgilidir.

Fatma Aliye lived between 1862?1936 years. According to her living age she had good education Fatma Aliye is mutlitple ottoman female writer she was the only woman writer that she was interested in philosophy. Also she was the only writer in this novel period. She had many articles, books, translations except of philopy and novel. Our study is related to Fatma Aliye's one of the two works ''Tedkik-i Ecsâm''
Fatma Aliye and his Tedkik-i Ecsâm work and his critics of westurn idea
Keywords: Felsefe