ERİŞKİN TİBİA DİAFİZ KIRIKLARINDA KONSERVATİF VE CERRAHİ TEDAVİ SONUÇLARIMIZ - BARİK, AHYED (Fırat Üniveristesi, 2006)
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine 1997 ile2004 yılları arasında başvuran tibia diafiz kırığı olan, konservatif veya cerrahi tedavigören 75 erişkin hasta değerlendirmeye alınarak, tedavi gören olguların son kontrolbulguları ile dosyalarındaki mevcut veriler değerlendirilerek, literatür verileriylekarşılaştırılarak, tedavi metoduna göre iyileşme süreleri, komplikasyonları,avantajları ve dezavantajları tartışılarak değerlendirmeye alındı ve literatür verileriışığında bazı sonuçlar çıkartıldı.Çalışmamızı oluşturan 75 tibia cisim kırıklı erişkin olguya, uygunendikasyonlarda; 22 hastaya KR+UBSA, 31 hastaya lizarov EF, 8 hastayaintramedüller Ender çivisi, 4 hastaya orthofiks, 8 hastaya kilitli Küntscher çivisi ve 1hastaya plaklı osteosentez ile 1 hastaya da minimal osteosentez uygulandı.Elde edilen veriler ışığında;Tibia cisim kırıklarının tedavisinde tam bir fikir birliğine ulaşılamamıştır.Benzer kırıklar için bile farklı tedavi yöntemleri önerilebilmektedir.Tip A stabil veya minimal deplasmanlı kırıklarda, alçı ile konservatif tedavihalen standart tedavi şeklidir.Açık redüksiyon ile plak-vida osteosentezi, ekleme uzanan kırıklar dışındatercih edilmemelidir.Esnek intramedüller çiviler sadece fibulanın sağlam olduğu kısa oblik istmuskırıklarda kullanılabilir.nstabil kapalı kırıklarda cerrahi tedavide ilk seçenek, medulla oyularakyapılan kilitli intramedüller çivileme olmalıdır.Tip I ve Tip II açık kırıklarda oyularak yapılan intramedüller çivileme; Tip IIIA açık kırıklarda ise oymadan yapılan intramedüller çivileme tercih edilmelidir.Tip III B ve C kırıklarda eksternal fiksatörler kullanılmalı ve erken yumuşakdoku rekonstrüksiyonu yapılmalıdır; sonucuna varıldı.Yapılan istatiksel değerlendirme sonucunda M kilitli Küntscher tedavisi 16.4hafta ile en kısa kaynama süresine sahipken, EF ile cerrahi tedavinin ise 24.7 haftaile en uzun kaynama süresine sahip olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Tibia diafiz fraktürü, konservatif tedavi, cerrahi tedavi.1

CONSERVATIVE AND SURGICAL TREATMENT RESULTS IN ADULT TIBIADIAPHYSEAL FRACTURESeventy five adult patients who have tibia diaphysis fractures applied toClinic of Orthopedy and Travmatology in Medical Scholl at Fırat University in 1997-2004. They were treated conservative and sugical methods. Findings of last controlsof these patients were evaluated with present datas in their files and findings werecompared with datas of literature, improvement times, complications, advantages anddisadvantages of treatment methods were discussed and then some results wereremoved by literature datas.We studied seventy five patients who have tibia diaphysis fracture. Weapplied KR+UBSA to 22 patients, Ilizarov EF to 31 patients, intrameduller EnderNail to 8 patients, Orthofix to 4 patients, Locked Küntscher Nail to 8 patients, plaqueosteosyntesis to 1 patients and minimal osteosyntesis to 1 patient.We had these datas;Consensus hadn?t been arrwed for tibia diaphysis fracture treatments.Different treatment methods for tibia diaphysis fracture can be suggest.Conservative treatment by plaster of Tip A which is stabil or minimal shiftfracture is still the standart treatment method.Free reduction by plaque screw osteosyntesis mustn?t prefer out of eventswhich is adding and lengtiened fracture.Flexible intrameduller nails can be use for short oblic isthmus fracture withstrong fibula.First alternative of surgical treatment must be locked intrameduller nail whichis done with carving medulla.Intramedullar nail must prefer in Tip I and Tip II open fractures with carvingand Tip III A without carving.External fixations must be use in Tip III B, C fracture and reconstruction ofsoft tissue must do earlier results were had.In canclusion of statistical analysis, IM nailed Küntscher treatment has theshörtest union time with 16.4 week; whereas surgical treatment with EF has thelargest union time with 24.7 week.Key words: Tibia diaphysis fracture, conservative treatment, surgical treatment.2
Conservative and surgical treatment results in adult tibia diaphyseal fracture
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji