Elazığ Ferrokrom Cürufunun Alkali Aktive Edilmiş Harç Üretiminde Kullanım Potansiyelinin Araştırılması - Mahmut, Oğuz; Emiroğlu, Mehmet (Fırat University, 2016)
Bu çalışmada, çimento inceliğinde öğütülmüş Elazığ ferrokrom cürufunun NaOH - Na2SiO3 kullanılarak 40, 65 ve 90°C aktivasyon sıcaklığında alkali aktive edilmiş harç üretim potansiyelinin araştırılması amaçlanmıştır. Kullanılan alkali aktivatörler 6, 9 ve 12 mol olacak şekilde kullanılmış olup aktivasyon sıcaklıkları ise 1, 2 ve 4 gün süreyle uygulanmıştır. Üretilen harçlar üzerinde; piriz başlangıç ve sona erme süreleri ile kıvam deneyleri yapılmıştır. sertleşmiş harç numunelerinde ise her bir aktivasyon sıcaklığında ve etüvde kalma süresi sonunda; birim ağırlık, ultrases geçiş hızı, kapiler su emme ve basınç dayanımı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, çimento kullanmaksızın bağlayıcı olarak Elazığ ferrokrom cürufunun kullanıldığı 15 MPa dayanım değerinin üzerinde alkali aktive edilmiş harç üretilebileceği sonucuna varılmıştır.

In this study, the alkali activated mortar production potential of Elazığ ferrochrome slag pulverized as cement granules with using NaOH - Na2SiO3 has been investigated for the at the activation temperatures of 40, 65 and 90°C. Alkali activators have been selected as 6, 9 and 12 mols and activation temperatures have been implemented through 1, 2 and 4 days. On the produced mortar, the consistency test initial and setting times has been performed on the paste specimens. In the hardened mortar samples after each activation temperature and residence time in the drying oven; unit weight, ultrasonic pulse velocity, capillary water suction and compressive strength tests have been performed. Consequently, without using the cement, alkali activated mortar with 15 MPa above the strength value using Elazığ ferrochrome slag as binder is concluded to be produced.
Investigation of Usage Potantionals for Elazığ Ferrochrome Slag with Alkaline Activated Production Mortar