Mülkiyet ve Cumhuriyet: James Harrington’ın Siyasi Düşüncesi ve İdeal Devleti Okyanusya - Çelen, Gökhan (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, 2026)
İngiltere’nin on yedinci yüzyılına damga vuran yazarlardan bir tanesi olan James Harrington, Okyanusya (1656) eseriyle siyasal teori alanına katkıda bulunmuştur. Ancak, bu eser Türkçe yazında göz ardı edilmiştir. Okyanusya eserinde anayasal bir sistem sunan Harrington, kurumsal ve siyasal istikrarı bu öneri üzerinden gerçekleştirmeye çalışmıştır. Mülkiyetin ülke içerisindeki yurttaşlar arasındaki dağılımının ülkenin siyasal sistemiyle doğrudan bağlantılı olduğunu savunan düşünür, mülkiyetin yurttaşlar arasında dengeli bir şekilde elde tutulmasının istikrarı sağlayacağını savunmuştur. Çokluğun mülkiyete sahip olmasına en uygun yönetim biçiminin de cumhuriyet olduğu ileri sürülmüştür. Bu çalışmada, yurttaşların mülkiyet eşitlikleri ya da eşitsizliklerinin cumhuriyetin kurulması ve yaşatılmasındaki rolü Okyanusya eseri üzerinden değerlendirilecektir.
Property and the Republic: James Harrington’s Political Thought and His Ideal State, Oceana
Keywords: cumhuriyet; denge; eşitlik; mülkiyet; yurttaşlık