GÖZENEKLİ YAPI TAŞLARINDA ISI İLETİM PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ - DEVECİOĞLU, ATİLLA GENCER (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ GÖZENEKLİ YAPI TAŞLARINDA ISI İLETİM PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ Atilla Gencer DEVECİOGLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2001, Sayfa : 41 Bu çalışma, Anadolu'nun bir çok yöresinde bina yapı elemanı olarak kullanılan gözenekli yapı taşlarında ısı iletim katsayısının kuramsal ve deneysel olarak tespiti için yapılmıştır. Kuramsal çalışma bölümünde, gözenekli taşın ısı iletim katsayısının hesaplanmasında kullanılacak matematiksel bir model geliştirilmiştir. Modelde, taş içerisinde rast gele dizilmiş ve kompleks geometrik şekle sahip gözeneklerin, küp şeklinde olduğu kabul edilerek, yapıdaki gözeneklerin hacimsel olarak toplam büyüklükleri porozite parametresi ile yer almıştır. Porozite parametresinin hesabında yoğunluk yöntemi kullanılarak çözüme gidilmiştir. Matematiksel modelde, porozitenin haricinde, taş matrisinin ısı iletim katsayısı ile gözenek içi gazın ısı iletim katsayısı da önemli bir parametre olarak yer almıştır. Deneysel çalışma bölümünde, geliştirilen matematiksel bağıntının kullanılabilirliğini araştırmak üzere, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde ve çevresinde, yoğun bir şekilde bina yapı elemanı olarak kullanılmakta olan sekiz adet yöre taşı kullanılmıştır. Taş ocaklarından blok kütleler halinde temin edilen taşlar deneylerde kullanılmak üzere uygun ölçü ve şekillerde kesilerek numunelerIII hazırlanmıştır. Isı iletim katsayılarının kuramsal ve deneysel sonuçlan karşılaştırılarak matematiksel modelin kullanılabilirliği araştırılmıştır. Ayrıca, incelenen yöre taşlarının diğer ısıl ve mekanik özellikleri de deneysel olarak tespit edilerek, bina yapı elemanı olarak gerçekte ne gibi özelliklere sahip olduğu ortaya konmuştur. Anahtar Kelimeler : Gözenekli taşlar, gözeneklilik. ısıl iletkenlik..-. ¦¦¦^''f^-n

IV ABSTRACT Master Thesis AN INVESTIGATION ON THE HEAT CONDUCTION PARAMETERS OF POROUS BUILDING STONES Atilla Gencer DEVECİOGLU Fırat University Graduate Shcool of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2001, Page: 41 This study was earned out to investigate the theoretical and experimental results of thermal conductivity of porous building stones that were widely used in the construction industry of the southeast region of Turkey. In the theoretical section, the mathematical model was developed for the calculation of thermal conductivity of porouse stones. In this model, the random and complex geometric shape porouses in stone was accepted as in the cubic form, and total volumetric wideness of porouses in the stone was taken as the porosity parameter. For the calculation of the porosity parameter, the density method was used to solve the problem. In the mathematical model, heat transfer coefficient of the stone matrix and the gas in the porouse were also very important parameters as well as the porosity parameter. In the experimental study section, eight different stones which were widely, used in the construction industry of Diyarbakır. Batman, Mardin. Şanlıurfa and Adıyaman cities and around was examined for the application of the mathematical formula. The stones were obtained as a block from stones mines and the samples were cut from stone blocks for the experimental study and some samples for zero porosity experiments wereachieved from powdered stones. The application of the mathematical model was used to compare the theoretical and experimental results of thermal conductivity of stones. More over, thermal and mechanical properties were established by experimental stud\ and there for it was presented the basic properties of investigated regional stones. Key Words : Porous stones, porosity, thermal conductivity.
An Investigation on the heat conduction parameters of porous building stones
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering