BASKİL İLÇE MERKEZİNDE 35 VE ÜSTÜ YAŞ GRUBUNDA KORONER KALP HASTALIĞI RİSK FAKTÖRLERİ TARAMASI - AÇIK, YASEMİN (Fırat Üniveristesi, 1994)
Elazığ'ın Baskil ilçesinde yaşayan kişilerde koroner kalp hastalığı risk faktörlerinin sıklığının ve dağılımının saptanması amacıyla bu çalışma yapıldı. Baskil'de yaşayan 35 ve üstü yaştaki kişilerden 388'i random ile seçildi. Çalışmaya alınacak kişilerin seçiminde Baskil Sağlık Ocağı kayıtlarından yararlanıldı. Çalışmaya katılacak kişilere davetiye gönderilerek sağlık ocağına davet edildiler. Çalışmada kan kolesterol düzeyi, kan basıncı düzeyi, boy ve kilo ölçümü yapıldı. Aynı zamanda kişilere koroner kalp hastalığı risk faktörlerini tesbit etmek amacıyla bir anket formu uygulandı. Çalışmaya dahil edilen kişlerden 29'u erkek, 3'ü kadın olmak üzere toplam 32 kişi çalışmaya katılamadı. Bu nedenle cevaplılık oranı % 91.8 oldu. Çalışmaya alınan 150 erkeğin, % 58.7'sinin halen sigara içmekte, % 24.7'sinin bırakmış ve % 16.7' si hiç içmemiş olduğu bulundu.. Çalışmaya alman 206 kadının ise % 13.1'inin halen sigara içtiği, % 3.9'unun bırakmış ve % 83'ünün hiç içmemiş olduğu saptandı. Hipertansiyon prevalensi (Diyastolik ^ 90 mm Hg veya sistolik ^ 140 mmHg) % 51.97 olarak bulundu ve cinsiyete göre fark saptanmadı. Hipertansiyon olarak ^160 / ^95 mmHg ve değerleri kabul edildiğinde kişilerin % 40.73'ü hipertansif olarak saptandı. Çalışmaya alman kişilerin % 14.04'ünün total kolesterol düzeyi > 240 mg/dl olarak bulundu. Kadınların % 31.55'inin BKI 30+ (Şişman) saptandı. Erkeklerde BKİ 30+ olma durumu kadınlardan daha düşük (%12) olarak saptandı. Çalışmaya alınan kişilerin kendi ifadelerine göre % 5.62'sinde şeker hastalığı saptandı. Cinsiyete göre bakıldığında kadınların % 7.77'sinin, erkeklerin ise % 2.67'sinin şeker hastalığının olduğu saptandı. Bu çalışma Baskil ilçe merkezinde yaşayan kişilerde koroner kalp hastalığı majör risk faktörleri prevalensinin yüksek düzeyde olduğunu gösterdi. Baskil'de yaşayan kişilere primer bakım hizmeti sunulurken KKH'ndan korunmaya yönelik eğitim ve hizmet sunulmalıdır..

SUMMARY The objective of the study was to estimate the frequency and the distributionof the coronary heart disease risk factors in Baskil Township of Elazjğ. A random sample of 388 individuals, aged 35 years or over, was selected from the population in Baskil. Sample selection was based on the recordsof Baskil Health Center. Selected individuals were sent an invitation to come to the health center in order to participate in the study. A personel interview was conducted and measurements with regord to sistolic and diastolic blood pressures, blood cholesterol level, weight and height were taken. In spite of repeated invitations 29 men and threewomen did not participate in the study. For most men, the reasons for not participating in the study were work related. As a result response rate was 91.8 %. Of the 150 male respondents, 58.7 % were current smokers, 24.7 % former smokers and 16.7 % never smokers. Among the 206 female respondents, 13.1 % were current smokers, 3.9 % former smokers and 83 % never smokers. The prevalence of hypertension (diastolic pressure ^ 90 mm Hg, or sistolic blood pressure ^ 140 mm Hg) was found to be 51.97 %, with no difference by gender. When the limits for hypertension were taken up to 95 mm Hg for diastolic blood pressure and 160 mm Hg for sistolic blood pressure, the prevalence figure appeared to be lower (40.73 % ). Of the respondents 14.04 % had a blood cholesterol level higher than 240 mg/dl. Of the female respondents 31.5 % had a body mass index figure higher than 30. The corresponding figure for males was significantly lower /12 %). Among the respondents 5.62 % said that they had diabetes mellitus. Diabetes mellitus appeared to be more prevalent among women than men (7.7 % versus 2.67 %). This study shows that the major risk factors of coronary heart disease have been rather prevalent in Baskil population. Consequently primary health care services for the Baskil population should be strenghtened regarding prevention of coronary heart disease.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology