İLKÖĞRETİM İKİNCİ DEVRE DİL BİLGİSİ ÖĞRETİMİ AÇISINDAN MUZAFFER İZGÜ’NÜN ÖKKEŞ HİKÂYE SERİSİNİN İNCELENMESİ - Ulucan, Mehmet; Şekerci, Hanifi (Fırat University, 2012)
Dil, üzerinde her ne zaman çalışılırsa farklı yönleri keşfedilen bir varlıktır. Dil bilgisi, dilin kurallarını kapsar. Dil bilgisi öğretimi, bireylerin dilin kurallarını bilip bu kuralları, konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerinde kullanmak suretiyle üstün bir anlayış ve söyleyiş özelliği/güzelliği kazanımıyla ilgilidir. Öğrenci düzeyine uygun metinlerle gerçekleştirilecek dil bilgisi öğretimi, öğrencilerin konuya ilgisini arttırabilir ve dil bilgisine karşı ön yargının önü kesilebilir. Çalışmada Muzaffer İzgü’nün Ökkeş hikâye serisinde bulunan Ökkeş Lunaparkta, Ökkeş Balık Avında, Ökkeş Dolmuşçu, Ökkeş Bahçıvan, Ökkeş Kapıcı, Ökkeş Maçta adlı hikâyeleri, ilköğretim 4. sınıf Türkçe dersi dil bilgisi öğretiminde hâl ekleri, eş anlamlı ve eş sesli kelimelerin öğretimi açısından incelenmiştir. Bu metinlerdeki cümle ve pasajlardan okullara yardımcı materyal, ders kitabı, çalışma kâğıtları ve dil bilgisi etkinlikleri hazırlayanlar yararlanabilirler. Anahtar Kelimeler: Dil bilgisi, Dil bilgisi öğretimi, Muzaffer İzgü’nün Ökkeş hikâye serisi.