FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DİNİ İNANÇLARI ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI - ÇALIŞKAN, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2002)
FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DİNİ İNANÇLARI ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI ÖZET Ülkemizin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik problemlerin arasında ve çevremizde cereyan etmekte olan dinî olayların Üniversite gençleri üzerindeki etkilerinin sosyolojik yöntemlerle kelâmî açıdan kısmen de olsa tespit edilmesi maksadıyla bu çalışma gerçekleştirildi. Salt îslâm inanç esasları bağlamında tespit edilen yargısal ifadeler, anket uygulamasıyla deneklere sunuldu. Önceden tespit edilen altı fakülteden, tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 450 deneğin ortaya çıkan tutamlan, geleneksel kelâmî anlayış çerçevesinde yorumlandı. Bu doğrultuda deneklerin büyük çoğunluğunun İslâm inanç esaslarına (âmentü) iman noktasında bir problem yaşamadığı, ancak konunun bilgi boyutundan kaynaklanan yetersizliğin denekleri sık sık kararsızlığı ve hatta yanılgıya düşürdüğü görüldü. Anahtar kelimeler: Akâid, iman, iman esasları, kelâm A AREA STUDY ON RELIGIOUS TENETS OF THE UNDERGRADUATES OF THE UNIVERSITY OF FTRAT ABSTRACT Our country has long been coping with a number or social, cultural and economic problems. This study was aimed to partly discover -from the perspective of the Islamic doctrines, the effects of religious-based cases and circumstances, which are known well by the common people, on the university students, and sociological research techniques were employed to carry it out on the base of theological perspective. Some pre-selected religious judgements completely originating from the Islamic system of belief were presented to the experimental group by means of a survey. Altogether 450 subjects were chosen from pre-determined six faculties through random sampling and their responses and attitudes obtained from the data were evaluated within the traditional doctrinal Islamic understanding. In this sense it was discovered that the majority of the subjects do not suffer any weaknesses in believing in the five main Islamic principles, -called shortly "Amentu".

FIRAT ÜNİVERSİTESİ Ö?RENCİLERİNİN DİNİ İNANÇLARI ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI ÖZET Ülkemizin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik problemlerin arasında ve çevremizde cereyan etmekte olan dinî olayların Üniversite gençleri üzerindeki etkilerinin sosyolojik yöntemlerle kelâmî açıdan kısmen de olsa tespit edilmesi maksadıyla bu çalışma gerçekleştirildi. Salt îslâm inanç esasları bağlamında tespit edilen yargısal ifadeler, anket uygulamasıyla deneklere sunuldu. Önceden tespit edilen altı fakülteden, tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 450 deneğin ortaya çıkan tutamlan, geleneksel kelâmî anlayış çerçevesinde yorumlandı. Bu doğrultuda deneklerin büyük çoğunluğunun İslâm inanç esaslarına (âmentü) iman noktasında bir problem yaşamadığı, ancak konunun bilgi boyutundan kaynaklanan yetersizliğin denekleri sık sık kararsızlığı ve hatta yanılgıya düşürdüğü görüldü. Anahtar kelimeler: Akâid, iman, iman esasları, kelâm A AREA STUDY ON RELIGIOUS TENETS OF THE UNDERGRADUATES OF THE UNIVERSITY OF FTRAT ABSTRACT Our country has long been coping with a number or social, cultural and economic problems. This study was aimed to partly discover -from the perspective of the Islamic doctrines, the effects of religious-based cases and circumstances, which are known well by the common people, on the university students, and sociological research techniques were employed to carry it out on the base of theological perspective. Some pre-selected religious judgements completely originating from the Islamic system of belief were presented to the experimental group by means of a survey. Altogether 450 subjects were chosen from pre-determined six faculties through random sampling and their responses and attitudes obtained from the data were evaluated within the traditional doctrinal Islamic understanding. In this sense it was discovered that the majority of the subjects do not suffer any weaknesses in believing in the five main Islamic principles, -called shortly "Amentu".II However, the research made it also clear that an inadequacy of essential knowledge on the belief system caused the subjects generally suffer indecisiveness and to be misled by false information. Key words: Islamic Doctrine, Islamic belief, basics of belief, and scientific study of Koranic verses.
A Area study on religious tenets of the undergraduates of the university of Fırat
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion