UZUN DÖNEM NONSTEROİD ANTİİNFLAMATUAR İLAÇ KULLANIMINA BAĞLI GASTRİK HASARIN ÖNLENMESİNDE MİSOPROSTOL VE FAMOTİDİN`İN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - YILDIZ, ÇOŞKUN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Uzun dönem NSAİİ kullanması gereken toplam 32 olgudan randomize olarak misoprostol (A) ve famotidin (B) grupları oluşturuldu. A grubunda yaşlan 39.2 ± 16.5 (19-70) yıl olan 16 olguya misoprostol 200 meg tablet 12 saat ara ile oral yoldan (PO) verildi. B grubunda yaşlan 37.0 ± 8.9 (20-55) yıl olan 16 olguya ise famotidin 20 mg tablet 12 saat ara ile PO verildi. Tüm olgular 3 ay süreyle NSAİİ olarak 550 mg naproxen sodium 12 saatte bir ve 100 mg indomethacine supozituvar günde bir kez geceleri yatmadan önce kullandılar. Misoprostol ve famotidine, bazal, birinci ve ikinci ayda ki endoskopik skorlar, semptomlar, ilaçlara bağlı yan etkiler, hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine olan etkileri araştırıldı. Misoprostol kullanan olgularda, NSAİİ alınımına rağmen endoskopik skorlarda belirgin bir düşüş görüldü. Famotidin alan olgularda ise endoskopik skorlarda hafif bir artış görüldü. İki İlaç grubunda endoskopik skorlar arasındaki fark anlamlıydı (p<0.05). NSAİİ kullanımına bağlı romatizmal semptomlardaki azalmaya misoprostol ve famotidin kullanımının etkisinin olmadığı görüldü (p>0.05). Çalışmadaki tüm ilaçlar olgular tarafından iyi tolere edildiler. Ancak misoprostol grubunda famotidine göre birinci ayda daha fazla yan etki görüldü (p<0.05). En sık görülen yan etkiler diare (% 18.3) ve lekelenme tarzında vaginal kanamaydı (% 13.3). İkinci ayda her iki grupta da bir kişide (% 6.3) yan etki görüldü (p>0.05). Tüm olguların başlangıçta % 40.63'ünde, birinci ayda % 43.75, ikinci ayda % 46.86'sında Rpylori varlığı saptandı. Misoprostol ve famotidin kullanımının olguların hematolojik ve biyokimyasal değerleri üzerine etkisi olmadı (p>0.05). 55Sonuç olarak: Uzun dönem NSAİİ kullanması gereken olgularda gastrik hasar gelişimini önlemede misoprostol, famotidine göre daha etkili bulundu. 56
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases; Gastroenteroloji; Gastroenterology