Kur'ân ayetlerinin zahiri anlamlarına bağlı kalmanın tefsire etkisi - Commitment to the apparent meaning of the Qur'an, its lack thereof, and its effect on interpretation - El-iltizam bi zâhiri'l-Kur'an ve ademuhu ve eseruhu fi't-tefsir - IBRAHIM, WALEED SABAH (Fırat Üniveristesi, 2020)
Kur'ân ayetlerini anlamada temel yaklaşım kelamın zahiri anlamına hamledilmesidir. Müslüman âlimlerinin büyük bir kısmının kabul ettiği üzere zahiri anlamdan ayrılmayı gerektirecek bir durum söz konusu olmadığı sürece zahiri mana dışındaki bir manaya müracaat edilmemelidir. Çünkü konuşan, söylediği cümlenin anlamını en iyi bilendir. Onun sözünün zahiri ve hakikati dışında bir manaya hamledilmesi beyan, rehberlik ve doğru yol üzere olmaya aykırı bir tutumdur. Nitekim Kur'ân ayetlerinin zahiri ve batıni anlamları olduğunu kabul etmek doğru bir yaklaşım değildir. Tabi ki bu durum batıni manadan, sadece hakikat ehli ve ilimde derinleşmiş alimlerin bildiği ve herhangi bir delil olmaksızın zahiri anlama muhalif olan manalar kast edilmesi halinde söz konusudur. Kur'ân ayetlerinin büyük bir kısmının anlaşılması Arap olan veya Arapça bilen herkes için kolay ve basittir. Bununla beraber Kur'ân'ın bütün ayetlerinin tefsiri ve anlaşılması aynı seviyede değildir. Onun bazı ayetleri ancak alimler tarafından anlaşılabilir. Bu bakımdan Kur'ân ayetlerinin hepsinin zahiri manalarıyla anlaşılmaları caiz değildir. Ayrıca tüm Müslümanların üzerinde ittifak ettiği üzere bazı ayetlerin tefsirinde başka ayetlerin zahiri anlamlarına müracaat edip o ayetin zahiri manasını terk etmek caizdir. Bu konuda herhangi bir engel yoktur. Hatta bazı durumlarda zahiri manayı terk etmek vaciptir. Anahtar Kelimeler: Bağlılık, Kur'ân'ın zahiri, etki, tefsir, te'vil

Originally, carrying the words on the apparent meaning, and it is not permissible to refrain from the apparent meaning of the Qur'an except with a valid evidence that must be referred to, and this is what the Muslim scholars in general have to do, because every speaker knows his intent than others, and carrying his words contrary to the apparent meaning and truth that contradicts the purpose of the statement, guidance and beaconing. The Qur'an has no apparent and hidden meaning if it was meant to be false: it is what the people of truth and it is special it and contradicts the apparent and there is no evidence for it. The Holy Quran is simplistic and easy to understand, and most of its verses are understood by everyone if they are Arab or know the Arabic language; However, the interpretation and understanding of the Qur'an are not the same, and some verses are understood only by scholars. It is not permissible to take into account all the apparent meanings of the Qur'an, and for this it is permissible by Muslim agreement to interpret a verse by the apparent meaning of another verse and distract it from its apparent meaning, and there is no objection to that, but sometimes the the apparent should be left. Keywords: commitment, apparent Qur'an, impact, interpretation
Keywords: Din