KUTSAL KİTAPLARDAKİ TARİHİ OLAYLAR VE EDEBİ YORUMU (HZ. ADEM'DEN HZ. LUT'A KADAR) - KIRKIZ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Tevrat, İncil ve Kur'an eksenindeki bu araştırmamızda Hz. Âdem'den Hz. Lut'a kadar olan peygamberlerin kıssalarını ele aldık. Tevrat ile İncil, bu peygamberlerden Âdem, Şît, İdris, Nuh, İbrahim ve Lut olmak üzere altı tanesinden bahsederken, Kur'ân, Şît hariç, bunlarla birlikte Hûd ve Sâlih'ten de söz etmektedir.Âdem'in ilk insan mı yoksa ilk sorumlu mu olduğu geniş bir şekilde tartışılmıştır. Ayrıca adı geçen peygamberlerin kavimleri, bölgeleri, hangi zaman diliminde yaşadıkları ve o devrin tarihi olayları detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Diğer taraftan üç kutsal kitabın tarihi ele alış metotları irdelenmiştir.Tevrat'ta dini mantığa uygun olmayan bazı olayların peygamberlere izafe edildiği tesbit edilmiştir. Âdem ve İbrahim'in kıssalarında ise bazı yeni bulgulara ulaşılmıştır. Bu kıssalarda filolojinin önemini ortaya koymak için Âdem ve Nuh'un kıssaları bu edebi yöntemle ele alınmıştır.Nuh, Hûd, Salih ve Lut kavimleri işledikleri suçlar sonucunda her kavmin cezası ayrı bir şekilde verilerek helake uğratılmış ve peygamberleri kurtarılmışlardır.Kilit kavramlar: Kutsal Kitaplar, tarih, kıssa, filoloji, ilk insan, Nuh Tufanı

In this study that is based on the Torah and the Bible, we dealt on the anecdotes of prophets from Adam to Lut. The holy books Torah and Bible mention the prophets Adam, Shit, Idris, Noah, Ibrahim and Lut; while the Koran mentions Hud and Salih together but doesn?t mention Shit.The matter whether Adam was the first human being or the first responsible human being has been discussed in detail. Apart from this, the prophets mentioned above have been considered widely with their ethnic groups, zones, the era they lived at, and historical events. On the other hand the three Holy Books? method of taking the history in hand has been investigated thoroughly.It has been determined that some events not being convenient to the sense of religion in the Tora were concocted to the prophets. We gained some new findings concorned from the anectodes of prophets Adam and Ibrahim. The anacdotes of prophets Adam and Noah were taken up with a litterary method so as to bring up the importance of the philology.The tribes of prophets Noah, Hud, Salih and Lut were punished separately with the crimes they held, they were perished and their prophets were saved.Key words: The Holy Books, history, anecdotes, philology, the first human being, the Deluge
Historical events in the holy books and their literary interpretation (From prophet Adam to Lut)
Keywords: Doğu Dilleri ve Edebiyatı; Tarih